Gaza v primežu lakote: “Otroci so nasilni drug do drugega, da bi dobili hrano”

Svet 01. Feb 202419:24 3 komentarji
Otrok in ženska v okolici Han Junisa v Gazi
Foto: REUTERS/Mohammed Salem

Gazi po več kot stotih dneh srditih spopadov in obstreljevanj vedno bolj grozi nova sovražnica. Več organizacij opozarja na vedno hujšo lakoto, ki se širi po razdejani enklavi. Številkam Združenih narodov pritrjujejo tudi izpovedi Palestincev. Starši, ki stradajo zato, da otrokom omogočijo en obrok na dan, ljudje na severu Gaze, ki jedo travo in pijejo umazano vodo, in otroci, ki v begunskih taboriščih ob deljenju hrane postajajo nasilni.

“Bolje je umreti pod bombami, bomo vsaj mučenci. Zdaj pa umiramo od lakote in žeje,” je novinarjem CNN dejala Hanadi Gamal Saed El Jamara, mati sedmih otrok na razdejanem območju Gaze. Njene otroke pred neprestanim občutkom lakote zamoti le spanec. “Slabotni so, ves čas imajo drisko, njihovi obrazi pa so postali rumeni,” je pripovedovala El Jamara, ki za hrano prosjači na ulicah Rafe. Tja so jo z družino s severa Gaze pregnali izraelski napadi. Sedmim otrokom skuša priskrbeti vsaj en obrok dnevno, skrbeti pa mora tudi za moža, ki je rakavi in sladkorni bolnik.

Podobne zgodbe prihajajo z vseh koncev razdejane palestinske enklave, ki jo poleg granat, raket in nabojev ogroža hudo pomanjkanje hrane. Izraelski napadi, ki sledijo oktobrskemu Hamasovemu vdoru v Izrael, so drastično zmanjšali zaloge življenjskih potrebščin. Po besedah vodje ZN za nujno pomoč Martina Griffithsa za CNN je večina od 400.000 najbolj ranljivih prebivalcev, ki jim Združeni narodi zaradi pomanjkanja hrane namenjajo posebno pozornost, že podvržena lakoti.

Že pred vojno sta bila dva od treh prebivalcev Gaze odvisna od prehranske pomoči, je za CNN povedal glavni ekonomist Svetovnega programa za hrano Arif Husain. Izraelske blokade in omejitev pri dostavi nujne človekoljubne pomoči so zaloge spravile na minimum, kar zvišuje cene in prebivalcem Gaze onemogoča dostop do hrane. Pomanjkanje je najhujše na severu enklave, kamor je Izrael v prvih dneh vojne skoncentriral vse svoje sile.

“Jedo travo in pijejo umazano vodo”

Kako hudo je stanje na severu Gaze, kažejo tudi pričevanja palestinskega fizioterapevta Mohameda Hamoude, ki je s severa pribežal v Rafo. Kot je povedal za CNN, je tam kljub hudi nevarnosti ostalo več njegovih prijateljev in znancev. “Jedo travo in pijejo umazano vodo. Zaklali so osla in pojedli njegovo meso,” je povedal Hamouda.

Palestinski begunci bežijo iz Han Junisa proti Rafi
Foto: REUTERS/Mohammed Salem

Težke razmere vladajo tudi v mestu Rafa na jugu Gaze, kamor je po ocenah urada ZN za usklajevanje humanitarnih dejavnosti pribežalo več kot 1,3 milijona ljudi. Več sogovornikov je ekipi CNN pripovedovalo, da svojim otrokom le s težavo zagotovijo en obrok na dan, ki ga povečini sestavljata postan kruh in hrana iz konzerv. “Otroci so nasilni drug do drugega, da bi dobili hrano in vodo. Zelo boleče je videti svoje in druge otroke lačne,” je orisal Hamouda.

Podhranjenost otroška telesa močno prizadene. Zdravstveniki strokovnjaki so za CNN opozorili, da lakota otrokom prinese vseživljenjske zdravstvene težave in tveganja. Britanska zdravnica Rebecca Inglis je tako izpostavila, da je tveganje za smrt pri podhranjenih otrocih za 11-krat večje, pomanjkanje vitaminov in mineralov pa telo spravi v stanje, ko izgubi sposobnost proizvajanja energije, pridobivanja telesne teže ali ohranjanja delovanja ledvic in jeter. 350.000 otrok, mlajših od pet let, ogroža resna podhranjenost, kažejo Unicefove ocene. Podhranjeni otroci lahko umrejo tudi zaradi pljučnice in diareje, katere primeri so se v Gazi po Unicefovih podatkih pri mlajših od pet let povečali za 2.000 odstotkov.

V diplomatskih pogovorih in resolucijah mednarodnih organizacij se vseskozi poudarja nemoteno zagotavljanje humanitarne pomoči. Urad ZN za usklajevanje humanitarnih dejavnosti navaja podatke, ki kažejo, da je izraelska vojska vstop Gazo omogočila le četrtini humanitarnih misij od vseh, ki so želele vstopiti v razdejano enklavo. Strokovnjaki ZN za človekove pravice v poročilu ocenjujejo, da “Izrael uničuje prehranski sistem v Gazi in hrano uporablja kot orožje proti palestinskemu ljudstvu”. Hudo pomanjkanje humanitarnih paketov s hrano poleg lakote podpihuje tudi črni trg, na katerem nekateri preprodajajo živila. Tako so Palestinci pripovedovali, da je pred tremi tedni 25 kilogramov moke v Han Junisu stalo 20 dolarjev. Po zaostritvi spopadov pa je cena narasla na 34 dolarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje