Generalni sekretar ZN obsodil napad na zapor v Jemnu

Svet 22. Jan 202209:03 0 komentarjev
Jemen
PROFIMEDIA

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil letalski napad na zapor v Jemnu, v katerem je v petek umrlo najmanj 70 ljudi. Hutiji za napad obtožujejo koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije, ki se od leta 2015 bojuje s hutijskimi uporniki, a je ta odgovornost za napad zanikala. ZDA so strani pozvale k umiritvi.

Hutijski uporniki so objavili posnetke, ki med drugim prikazujejo trupla sredi ruševin, ki so ostale po napadu v mestu Sada, utrdbi Hutijcev na severu Jemna.

V mestu Hodeida na jugu države so medtem umrli najmanj trije otroci, ko je bilo v napadu koalicije pod vodstvom Savdske Arabije zadeto telekomunikacijsko poslopje, blizu katerega so se igrali, je sporočila organizacija Save the Children. Država je zaradi napada utrpela tudi izpad interneta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guterres je v petek obsodil tako napad na zapor v mestu Sada kot v pristaniškem mestu Hodeida, obenem pa tudi napad Hutijcev v ponedeljek na Abu Dabi, v katerem so umrle tri osebe.

“Generalni sekretar ZN opozarja vse strani, da mednarodno pravo prepoveduje neposredne napade na civiliste in civilno infrastrukturo. Opozarja jih tudi, da morajo po mednarodnem pravu zagotoviti zaščito civilistov pred nevarnostmi, ki izhajajo iz vojaških operacij in se držati načela proporcionalnosti, ločevanja in previdnosti,” so sporočili Združeni narodi.

V pogovoru z novinarji po govoru pred Generalno skupščino ZN o položaju v svetu je Guterres napad Hutijcev na Abu Dabi v Združenih arabskih emiratih, ki so del savdske koalicije, označil za obžalovanja vredno resno napako. Hutijce je kritiziral, ker se niso bili pripravljeni sestati s predstavniki ZN na pogajanjih za zaustavitev nasilja.

Blinken pozval k umiritvi napetosti

Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je v izjavi v petek pozval vse v konflikt vpletene strani k umiritvi napetosti in spoštovanju obveznosti v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom.

Koalicija držav pod vodstvom Savdske Arabije je sicer danes v izjavi zavrnila odgovornost za napad v Sadi, češ da so obtožbe neutemeljene. Obenem pa so v izjavi dodali, da napadeno poslopje ni na seznamu tarč, ki naj bi se jim v dogovoru z ZN izogibali, niti ga ni prijavil Rdeči križ, še povzema AFP.

Koalicija je ta teden okrepila napade, potem ko so uporniki napadli pomembne objekte v Združenih arabskih emiratih, ki so glavni partner Savdske Arabije v koaliciji.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je deležna kritik, da je v dosedanjem konfliktu, ki traja od leta 2015, ubila na tisoče civilistov, čeprav sama trdi, da se osredotoča samo na vojaške objekte upornikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!