Ginekolog v Osijeku posilil svojo pacientko, a še naprej dela v isti bolnišnici

Svet 30. Avg 202409:27 0 komentarjev
kbc osijek
Foto: @Klinički bolnički centar Osijek/FACEBOOK

Ginekologa iz kliničnega centra Osijek so februarja spoznali za krivega posilstva pacientke, a ker sodba še ni pravnomočna, obtoženi zdravnik še naprej nemoteno opravlja svoje delo. Dokler višje kazensko sodišče ne odloči, proti ginekologu ne moreta ukrepati ne bolnišnica ne zdravniška zbornica.

Ginekologa, zaposlenega v kliničnem centru v Osijeku, so februarja letos s prvostopenjsko sodbo spoznali za krivega posilstva pacientke in ga obsodili na enotno kazen štirih let zapora, poroča Dnevnik.hr.

Pacientke, ki se je februarja v osiješki bolnišnici udeležila ultrazvočnega ginekološkega pregleda, se je omenjeni zdravnik med pregledom začel neprimerno dotikati in jo posilil, je med sodnim postopkom ugotovilo osiješko sodišče.

Zdravnik se je na prvostopenjsko sodbo pritožil, zato pristojne institucije čakajo na odločitev Višjega kazenskega sodišča Republike Hrvaške. Sodba tako še ni pravnomočna.

Ob izreku kazni so obtoženemu sicer izrekli tudi varnostni ukrep prepovedi opravljanja dolžnosti za štiri leta, a bi prepoved morala stopiti v veljavo po prestajanju zaporne kazni. Ker zaradi nepravnomočnosti sodbe 64-letni zdravnik kazni še ni začel prestajati, tako nadaljuje delo – s pacientkami – v isti bolnišnici.

Informacijo so potrdili tudi v kliničnem centru v Osijeku. Za Dnevnik.hr so pojasnili, da v skladu s predpisi za zdravnika sploh niso mogli uporabiti nobenega postopka. Mogoče bi bilo izvesti zgolj tiste ukrepe in dejanja, ki bi okrepili varnost in varstvo pacientovih pravic, denimo da zdravnik ne sme biti predolgo sam s pacientom brez nadzora, pa je za Dnevnik.hr razložil pravnik Danijel Pribanić.

Tudi hrvaška zdravniška zbornica je potrdila, da do konca sodnega postopka in pravnomočnosti sodbe ne more uvesti nikakršnih ukrepov zoper osiješkega ginekologa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!