Glavna tarča napadalca v Bratislavi je bil slovaški premier

Svet 19. Okt 202215:10 0 komentarjev
Streljanje v Bratislavi
PROFIMEDIA

Slovaška policija je ugotovila, da je bil slovaški premier Eduard Heger prvotna tarča skrajnega desničarja, ki je minuli teden pred LGBTI barom v Bratislavi s pištolo ubil mlajša moška in huje ranil natakarico. To je v torek zvečer sporočil načelnik policije Štefan Hamran.

Pred napadom pred klubom se je minulo sredo oboroženi 19-letnik najprej večkrat približal kraju Hegerjevega zasebnega stanovanja. Ker konservativnega politika ni bilo doma, se je odpravil na drugi kraj na svojem seznamu – v poslopje, kjer potekajo srečanja ortodoksnih Judov.

Ker tudi tam ni uspel izvesti napada, se je odločil za strelski napad na lastnika bližnjega LGBTI bara. Ubil je dva moška in ranil žensko. Nato je na družbenih omrežjih objavil več sovražnih sporočil in nekakšen manifest s homofobno in antisemitsko vsebino, na koncu pa je storil samomor.

Po napadu so v državi organizirali več protestnih zborovanj proti diskriminaciji spolnih manjšin. Konservativno-populistična stranka Olano premierja Hegerja je bila deležna tudi kritik. Nekateri njeni poslanci so namreč že večkrat omalovažujoče govorili o homoseksualcih.

Premier Heger je po današnjem zasedanju slovaškega varnostnega sveta, ki ga je sklical zaradi napada, slednjega obsodil kot napad na demokratično družbo, ki spoštuje različnost. Napovedal je, da bo na ravni EU opozoril tudi na regulacijo družbenih omrežij v primeru sovražnega govora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!