Greenpeace z ostrimi obtožbami nad Ino: v severni Jadran naj bi iztekal plin

Svet 06. Jul 202317:47 0 komentarjev
Ina
Profimedia

Aktivisti organizacije Greenpeace naftno družbo Ina obtožujejo iztekanja plina na devetih plinskih ploščadih v severnem Jadranu. V sredo so pred sedežem družbe v Zagrebu zahtevali preiskavo. Pri Ini obtožbe zanikajo in trdijo, da varnost in emisije na ploščadih preverjajo večkrat mesečno.

Aktivisti okoljevarstvene organizacije Greenpeace so pred sedežem naftne družbe Ina v Zagrebu v sredo zahtevali preiskavo možnega odtekanja plina na vseh njihovih priobalnih plinskih ploščadih v severnem Jadranu. V Greenpeaceu trdijo, da so v morju okoli nekaterih ploščadi visoke koncentracije metana. Ina obtožbe zanika.

V Greenpeaceu se sklicujejo na podatke iz zanesljivih virov. Ti po njihovih navedbah potrjujejo sume, da so na devetih ploščadih koncentracije višje od 100 ppm/m, na treh pa so celo višje od 400, 500 in 1500 ppm/m.

“V Greenpeaceu menimo, da so kakršnekoli emisije tega škodljivega, močnega ustekleničenega plina nesprejemljive, kaj šele koncentracije, ki nakazujejo na velike emisije, kot v tem primeru,” je izjavila programska vodja hrvaškega Greenpeacea Petra Andrić.

Pridobljeni podatki po njenih besedah nakazujejo na težave. Ina in hrvaška vlada, ki je skupaj z madžarsko energetsko skupino Mol solastnik Ine, bi zato morali preiskati, ali gre za namerno izpuščanje plina oz. venting ali za nenadzorovano odtekanje, ter preprečiti takšne pojave v prihodnosti.

Pri Ini obtožbe zanikajo

Iz Ine so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina v sredo sporočili, da “na niti eni Inini ploščadi niso zabeležili iztekanja plina”. Dodali so, da na svojih energetskih objektih v severnem Jadranu upoštevajo najvišje standarde ter domačo in evropsko zakonodajo, ki predpisuje tudi dovoljene koncentracije emisij.

Poudarili so, da varnost in emisije platform preverjajo večkrat mesečno na samih lokacijah med preventivnim vzdrževanjem. Poleg tega imajo, kot pravijo, delavci Ine med obhodom platform tudi plinske detektorje in bi takoj opazili kakršnokoli iztekanje.

Metan je po navedbah Greenpeacea 84-krat močnejši toplogredni plin od ogljikovega dioksida.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!