Grenlandsko podjetje v Dubaj prodaja starodavni led – za koktajle

Magazin 13. Jan 202406:09 3 komentarji
Grenlandija, led
Foto: Zajem zaslovna/ARCTIC ICE

Grenlandski startup nabira led iz grenlandskih ledenikov in ga pošilja v Združene arabske emirate, kjer ga prodaja ekskluzivnim barom. Podjetniška ideja je pričakovano naletela na val kritik. Kaj jim sporočajo tisti, ki jim ni vseeno, da segrevanje planeta vztrajno krči obseg ledu tudi na največjem otoku na svetu? In kako se podjetniki zagovarjajo?

Startup podjetje, ki so ga zagnali leta 2022, je našlo način, kako unovčiti led, ki ga na tem velikanskem zamrznjenem otoku res ne primanjkuje.

“Arktični led je pridobljen neposredno iz naravnih ledenikov na Arktiki, ki so bili v zamrznjenem stanju več kot 100.000 let. Ti deli ledenih plošč niso bili v stiku z nobeno prstjo ali onesnaženi z onesnaževalci, ki jih povzročajo človeške dejavnosti. Zaradi tega je led Arctic Ice najčistejša voda na Zemlji,” na svoji spletni strani oglašuje podjetje Arctic Ice (Arktični led).

Čeprav na Grenlandiji ledeniški led množično uporabljajo v pijačah in ga je v preteklih letih neuspešno poskušalo izvoziti več podjetnikov, je Arctic Icu uspelo pridobiti kupce iz države, kjer vode sicer primanjkuje, ima pa veliko denarja, Združenih arabskih emiratov (ZAE), piše britanski Guardian. Kot pravi soustanovitelj podjetja Malik V. Rasmussen, je led, ki je bil stisnjen tisočletja dolgo, popolnoma brez mehurčkov in se tali počasneje kot običajni led. Prav tako je čistejši od zamrznjene mineralne vode, ki jo običajno uporabljajo v dubajskih ledenih kockah. Startup je prvih 20 ton ledu v ZAE poslal šele pred kratkim.

Je pa njegov poslovni model naletel na val kritik na družbenih omrežjih. “Pospešujete globalno segrevanje. Ali imate dobiček? To se bo slabo končalo … ” piše v enem od komentarjev. “Lahko vas je sram,” piše drugi. Nekateri odzivi in zasebna sporočila pa so šli še dlje in so po Rasmussenovih besedah “mejili na grožnje s smrtjo”.

Podjetje trdi, da se zavedajo družbene vrednosti ledeniškega ledu in da sta pridobivanje in prodaja njihovega ledu okolju prijazna in bosta, ko bo dobavna veriga v celoti vzpostavljena, postala popolnoma ogljično nevtralna. Rasmussen je tudi prepričan, da je njegov posel v pomoč Grenlandiji pri njenem zelenem prehodu.

“Verjamem, da sem na tem svetu zato, da pomagam Grenlandiji pri njenem zelenem prehodu,” je dejal Rasmussen. “Ta načrt imamo v podjetju, vendar ga morda še nismo dovolj dobro razložili.” Primarni cilj podjetja pa je ustvariti nove tokove prihodkov za Grenlandijo, ki je močno finančno odvisna od Danske, katere letna dotacija predstavlja 55 % grenlandskega proračuna. Za večjo politično in gospodarsko neodvisnost je ključnega pomena gospodarska rast. “Na Grenlandiji ves denar zaslužimo z ribami in turizmom,” je dejal Rasmussen. “Že dolgo časa sem želel najti še kaj drugega, od česar bi lahko imeli koristi.”

“Naš cilj je pridobiti 0,000000005 odstotka ledu, ki se odlomi vsako leto. To je zelo majhno število, vendar zadosti veliko, da vsem svojim strankam zagotovimo najboljši možni izdelek,” pa imajo napisano v eni od objav na družabnem omrežju Facebook.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje