Guverner finske banke: ECB naj že julija dvigne obrestne mere

Gospodarstvo 09. Maj 202213:24 0 komentarjev
Olli Rehn
PROFIMEDIA

Guverner finske centralne banke Olli Rehn je prepričan, da mora Evropska centralna banka (ECB) že julija dvigniti ključno obrestno mero kot odgovor evropskemu boju s povišano inflacijo, ki jo je spodbudila ruska invazija na Ukrajino. ECB je sicer zadnja leta imela zelo nizke obrestne mere, s katerimi je podpirala šibko evropsko gospodarstvo.

Zaradi vse višjih cen življenjskih potrebščin se pojavljajo pozivi ECB, naj sledi vzorom drugih centralnih bank in tudi sama dvigne ključno obrestno mero.

Za razliko od ZDA, kjer so se plače letos povišale za šest odstotkov, so se Evropi dvignile med 1,5 in 2,5 odstotka, je Olli Rehn izpostavil za nemški časnik Welt. Cene in plače so medsebojno povezane, pri čemer pa višje plače pomenijo tudi potiskanje cen navzgor, saj podjetja višje stroške pokrijejo tako, da zvišajo cene.

Kljub temu, da v Evropi še ni prišlo do močnega dviga plač, se po Rehnovem mnenju že kažejo tako imenovani sekundarni učinki inflacije, do česar pride, ko ljudje in podjetja začnejo pričakovati, da bo višja inflacija vztrajala. To pa lahko vodi v višanje dejanske inflacije. “Zato moramo preprečiti, da bi se inflacijska pričakovanja zakoreninila,” je dejal.

“V tretjem četrtletju, najverjetneje v juliju, moramo zato nujno dvigniti ključno obrestno mero,” je poudaril Rehn.

Kakršen koli dvig obrestnih mer s strani ECB bi bil prvi v več kot desetletju in bi pomenil povečanje trenutno nizke obrestne mere. Vendar pa bi prehiter dvig obresti v teh krhkih časih, ki jih zaznamuje vojna v Ukrajini, lahko škodil gospodarski rasti.

Predsednica ECB Christine Lagarde je sicer napovedala, da se ji zdi zelo verjetno, da bo banka obrestno mero dvignila še pred koncem letošnjega leta, če inflacija v območju evra ne bo popustila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!