Gvatemala po 12 letih dobila predsednika z levega pola

Svet 21. Avg 202310:07 1 komentar
Predsedniške volitve v Gvatemali.
Predsedniške volitve v Gvatemali. (Foto: PROFIMEDIA)

Socialdemokrat Bernardo Arevalo je zmagovalec nedeljskih predsedniških volitev v Gvatemali, po skoraj vseh preštetih glasovih kažejo izidi vrhovne volilne komisije. Ob skromni udeležbi je Arevalo prepričljivo slavil proti bolj konservativni nekdanji prvi dami Sandri Torres, poročajo tuje tiskovne agencije.

Progresivni kandidat, ki je bil gvatemalski javnosti doslej poznan kot borec proti korupciji, je osvojil 59,1 odstotka glasov, njegova konkurentka pa 36,1 odstotka, kažejo začasni izidi.

Bernardo Arevalo bo na čelu najštevilčnejše srednjeameriške države zamenjal konservativnega nepriljubljenega predsednika Alejandra Giammatteja, ki zaradi ustavnih omejitev ni smel ponovno kandidirati.

S prevzemom oblasti januarja naslednje leto bo Arevalo postal prvi levo usmerjeni gvatemalski predsednik po 12 letih, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Na volišča se je v nedeljo podalo manj kot pol volilnih upravičencev.

Predvolilni čas so zaznamovali poskusi političnih elit in državnega tožilca, da bi Arevalu preprečili kandidaturo po pravni poti. 64-letni sociolog in nekdanji diplomat je sin prvega demokratično izvoljenega gvatemalskega predsednika Juana Joseja Arevala. Sandra Torres, nekdanja žena Alvara Coloma, ki je državi vladal med letoma 2008 in 2012, je bila še tretjič poražena v drugem krogu predsedniških volitev.

Zmagovalec predsedniških volitev v Gvatemali Bernardo Arevalo. Zmagovalec predsedniških volitev v Gvatemali Bernardo Arevalo.
Zmagovalec predsedniških volitev v Gvatemali Bernardo Arevalo. (Foto: PROFIMEDIA)
Predsedniške volitve v Gvatemali. Predsedniške volitve v Gvatemali.
Predsedniške volitve v Gvatemali. (Foto: PROFIMEDIA)
Predsedniške volitve v Gvatemali. Predsedniške volitve v Gvatemali.
Predsedniške volitve v Gvatemali. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje