Haiti: aretirali ključnega osumljenca za umor predsednika Moisa

Svet 12. Jul 202108:09 > 21:45 0 komentarjev
Osumljenci za umor haitijskega predsednika
Reuters

Združbo plačancev, ki so vodili atentat na haitijskega predsednika Jovenela Moisa, naj bi vodil 63-letni Sanon, ki naj bi imel po besedah policije politične motive. Po prvotnem načrtu naj bi predsednika želeli aretirati, a se je misija nato spremenila.

Haitijska policija je sporočila, da so aretirali po njihovih ocenah ključnega osumljenca za umor predsednika Jovenela Moisa. Osumljenec naj bi bil 63-letni državljan Haitija Christian Emmanuel Sanon, ki je po poročanju BBC mesec dni pred atentatom z zasebnim letalom priletel v državo in ki naj bi imel “politične motive”.

Spomnimo, da je bil Moise 7. julija umorjen, potem ko je skupina 28 plačancev sredi noči vdrla v njegov dom. Moisova soproga, ki je bila prav tako ranjena, a je napad preživela, je povedala, da je bilo predsednikovo telo “prerešetano z naboji”.

Po besedah šefa policije Leona Charlesa naj bi želela združba po prvotnih načrtih aretirati predsednika Moisa, a se je “misija nato spremenila”, še poroča BBC. Charles o podrobnostih ni govoril. Povedal pa je še, da je eden od napadalcev, potem ko so ga prijeli, takoj poklical Sanona in še dve drugi osebi, a o imenih ni želel govoriti.

Še vedno ni jasno, kdo je organiziral atentat in kakšen je bil motiv. Med napadalci naj bi bilo 26 Kolumbijcev in dva Američana haitijskega rodu. Prav tako ni jasno, kako je tako velika skupina ljudi vstopila na Moisovo posest in v njegov dom. Predsednikovi varnostniki bodo zaslišani ta teden. O podrobnostih atentata nočejo špekulirati niti v Bogoti.

Potem ko je začasni premier Haitija Claude Joseph na ZDA naslovil prošnjo za pomoč ameriške vojske pri zagotavljanju varnosti, je tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki danes sporočila, da v Washingtonu še niso sprejeli dokončne odločitve glede tovrstne pomoči.

Turbulenten Moisov mandat

53-letni Moise je bil na položaju od februarja 2017, ko je dotedanji predsednik Michel Martelly odstopil. Moisov mandat je bil zelo turbulenten, saj so mu med drugim očitali korupcijo, državo pa je pretresal val pogosto nasilnih protivladnih protestov.

Parlamentarnih volitev, ki naj bi potekale že leta 2019, zaradi političnih sporov še niso izvedli. Moise – čigar predsedniški mandat je bil po mnenju opozicije nelegitimen, saj naj bi se že iztekel – je v štirih letih na položaju zamenjal kar sedem premierjev, Henry bi bil že osmi.

Haiti je najrevnejša ameriška država. V zadnjem času ga poleg tega znova vse bolj pesti ne le politična kriza, ampak tudi nasilje vse močnejših oboroženih tolp, ki med drugim redno izvajajo ugrabitve in zahtevajo odkupnine.

Poleg predsedniških, parlamentarnih in lokalnih volitev naj bi na Haitiju septembra potekal ustavni referendum, ki so ga zaradi pandemije covida-19 že dvakrat preložili. Spremembe ustave, ki jih je podprl Moise, krepijo izvršno vejo oblasti. Opozicija in večji del civilne družbe jim močno nasprotujeta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!