Haitijsko prestolnico, kjer vladajo nasilne ulične tolpe, zapustilo 95.000 ljudi

Svet 12. Apr 202420:38 1 komentar
Haiti
Revščina na Haitiju (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi nasilnih uličnih tolp ljudje bežijo iz haitijske prestolnice Port-au-Prince. Od začetka marca je mesto zapustilo 95 tisoč ljudi.

Obubožana otoška država Haiti se od umora predsednika Jovenela Moiseja julija 2021 sooča s porastom nasilja.

To je močno eskaliralo z letošnjim marcem, ko so nasilne ulične tolpe skušale odstaviti predsednika vlade Ariela Henryja.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) poroča, da je zaradi negotovosti vse več ljudi prisiljenih zapustiti prestolnico in poiskati zatočišče v provincah, pri čemer tvegajo prehod po poteh, ki jih nadzorujejo tolpe.

Okrog 58 odstotkov izmed 95.000 ljudi, ki so zapustili prestolnico, je odšlo v južno regijo Haitija. V tej regiji je začasni dom našlo okoli 116.000 razseljenih oseb.

“Pokrajine nimajo zadostne infrastrukture, gostiteljske skupnosti pa nimajo dovolj sredstev, da bi se lahko spopadle s temi množičnimi tokovi razseljenih oseb, ki prihajajo iz glavnega mesta,” je v izjavi opozoril IOM.

Haiti že desetletja pestijo revščina, politična nestabilnost in naravne nesreče, med drugim potres leta 2010, v katerem je po podatkih ZN umrlo približno 220.000 ljudi.

Država še vedno čaka na prihod mednarodnih sil, ki bodo policiji pomagale obvladovati tolpe, politiki pa delajo na oblikovanju prehodnega vladnega sveta, ki bi odprl pot novim volitvam in novi vladi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje