Blinken pozval Hamas, naj sprejme “izjemno velikodušen” predlog Izraela

Svet 29. Apr 202406:12 > 20:32 0 komentarjev
Antony Blinken
Antony Blinken v Savdski Arabiji. (Foto: PROFIMEDIA)

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je pozval palestinsko gibanje Hamas, naj sprejme "izjemno velikodušen" predlog Izraela, s katerim bi omogočili prekinitev ognja v Gazi.

Palestinsko gibanje Hamas naj bi v Kairu odgovorilo na najnovejši predlog Izraela za prekinitev ognja v Gazi.

Pogajanja, katerih cilj je izpustitev talcev, ki jih od vdora na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani zadržuje Hamas, in zagotovitev prekinitve ognja v opustošeni palestinski enklavi, so bila sicer dlje časa na mrtvi točki.

Hamas je v soboto sporočil, da preučuje najnovejši predlog Izraela za prekinitev ognja, s katerim je Tel Aviv odgovoril na predlog, ki ga je Hamas 13. aprila predstavil egiptovskim in katarskim posrednikom. Objavil je tudi še en posnetek zajetih talcev, ki pozivata k sklenitvi dogovora.

Hamas vztraja pri trajni prekinitvi ognja in umiku izraelskih sil z območja Gaze. Izrael pa je pripravljen samo na začasno prekinitev ognja, da bi dosegel osvoboditev približno 80 talcev, ki so še vedno v ujetništvu, in omogočil dostavo več humanitarne pomoči Gazi.

Možnosti za končanje operacij medtem Izrael ne vidi, dokler ne bo dosegel cilja uničenja Hamasa. Je pa izraelski zunanji minister Izrael Kac v soboto omenil možnost preložitve načrtovane ofenzive na Rafo, če bodo dosegli dogovor o izpustitvi talcev.

V Rijadu, kjer poteka srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), se bo medtem Blinken o razmerah pogovarjal s kolegi iz Jordanije, Združenih arabskih emiratov in Egipta, na pogovorih pa bodo sodelovali tudi vodje diplomacij Francije, Nemčije, Velike Britanije in Italije.

V Savdski Arabiji je tudi palestinski premier Mahmud Abas, ki je v nedeljo ZDA pozval, naj preprečijo izraelsko ofenzivo na Rafo.

Rafa
Foto: PROFIMEDIA

“Hamas ima pred seboj izjemno, izjemno velikodušen predlog”

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je pozval Hamas, naj sprejme “izjemno velikodušen” predlog Izraela. Delegacija Hamasa medtem v Kairu razpravlja o predlogu, odločitev bi lahko sprejeli še danes. V Egiptu so izrazili upanje na pozitiven izid pogajanj.

“Hamas ima pred seboj predlog, ki je s strani Izraela izjemno, izjemno velikodušen. Odločiti se morajo – in to hitro. Upam, da se bodo odločili pravilno,” je Blinken dejal v Rijadu, kjer se je s kolegi iz več arabskih in evropskih držav med drugim pogovarjal o prizadevanjih za prekinitev ognja v Gazi.

Da gre za velikodušno ponudbo, je menil tudi britanski zunanji minister David Cameron. Kot je dejal danes v Rijadu, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), je palestinsko gibanje dobilo “zelo velikodušno ponudbo 40-dnevnega premirja in potencialno osvoboditev na stotine palestinskih zapornikov v zameno za osvoboditev izraelskih talcev”.

Cameron je izrazil upanje, da bo Hamas sprejel ta dogovor. “Ves pritisk na svetu in vse oči sveta bi morale biti danes uprte vanje, da bi rekli, da sprejmejo ta dogovor,” izjavil vodja britanske diplomacije in dodal, da bi predlog vodil do “ustavitve spopadov, ki si ga vsi tako močno želimo videti”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delegacija palestinskega islamističnega gibanja Hamas se medtem danes mudi v Kairu, kjer ob posredovanju Egipta in Katarja razpravljajo o najnovejšem predlogu o prekinitvi ognja ter izpustitvi več kot 30 talcev v zameno za več sto palestinskih zapornikov. Svoj odgovor bi lahko sporočili še danes.

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je v Rijadu izrazil upanje, da bi se lahko zgodil preboj v pogajanjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Upamo na najboljše. Predlog je upošteval stališča obeh strani, sedaj čakamo na končno odločitev,” je dodal.

Doslej preboja v pogajanjih ni bilo, saj Hamas vztraja pri trajni prekinitvi ognja in umiku izraelskih sil z območja Gaze. Izrael pa je bil doslej pripravljen samo na začasno prekinitev ognja, da bi dosegel osvoboditev talcev, ki so še vedno v ujetništvu, in omogočil dostavo več humanitarne pomoči.

Antony Blinken
Antony Blinken v Savdski Arabiji. (Foto: PROFIMEDIA)

Blinken, ki bo v prihodnjih dneh obiskal tudi Izrael in Jordanijo, je ob tem v Rijadu znova izpostavil, da ZDA nasprotujejo načrtovani izraelski ofenzivi na mesto Rafa na jugu Gaze. “Še vedno nismo videli načrta, na podlagi katerega bi lahko verjeli, da je mogoče učinkovito zaščititi civiliste,” je dejal.

Brez podpore preiskavi ICC glede Izraela

ZDA sicer ne podpirajo morebitne preiskave ravnanja Izraela v Gazi s strani Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Izraelski mediji ugibajo, da bodo tožilci ICC kmalu izdali obtožnice proti izraelskim predstavnikom zaradi vojne v Gazi.

“Glede preiskave ICC smo bili jasni. Ne podpiramo je in ne verjamemo, da ima ICC pristojnosti zanjo,” je povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Karin Jean-Pierre.

Tožilci še niso objavili nobenih obtožnic ali nalogov za aretacijo po napadu pripadnikov palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra in izraelskega napada na Gazo, ki je sledil.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že v petek dejal, da poskusa spodkopavanja izraelske suverenosti s strani ICC ne bodo nikoli sprejeli. Dodal je, da bi bil to nevaren presedan, ki ogroža vojake in politične predstavnike vseh demokratičnih držav na svetu, poroča Washington Post.

Izraelska vojska že izvaja zračne napade na mesto. Danes je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti ubitih najmanj 27 Palestincev. Glede na izjave izraelskih predstavnikov bi obsežnejšo vojaško operacijo v Rafi sicer lahko preložili ali celo odpovedali, če bi v Egiptu dosegli preboj v pogajanjih.

ZDA so ugotovile, da je pet izraelskih vojaških enot zagrešilo hude kršitve človekovih pravic Palestincev na zasedenem Zahodnem bregu, še preden je Hamas 7. oktobra lani napadel Izrael. Ugotovitve Washingtona, ki ne komentira številnih obtožb na račun ravnanj Izraela v Gazi, je danes predstavil tiskovni predstavnik State Departmenta Vedant Patel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!