Hamas po skoraj štirih mesecih spet izstrelil rakete na Izrael

Svet 26. Maj 202413:58 > 17:36 4 komentarji

Oboroženo krilo gibanja Hamas je prvič po skoraj štirih mesecih izstrelilo rakete nad območje Tel Aviva in osrednjega Izraela. Po navedbah izraelske vojske so rakete poletele z območja Rafe, v napadu pa sta bili poškodovani dve ženski, ki sta hiteli v zaklonišče. Izrael medtem nadaljuje operacije v Gazi, od koder poročajo o novih žrtvah.

Gibanje Hamas je proti osrednjemu delu Izraela izstrelilo več raket, je na Telegramu sporočilo oboroženo krilo gibanja. Kot so navedli, so v odgovor na “masaker sionističnega režima nad civilisti” sprožili obsežni raketni napad na Tel Aviv. Hamasova televizija Al Aksa je poročala, da so rakete poletele z območja Gaze.

Da so zaznali Hamasove rakete, so potrdili tudi v izraelski vojski. Po poročanju BBC je vojska poročala o najmanj osmih raketah izstreljenih z območja Rafe, kjer potekajo izraelske vojaške operacije. Nekaj raket naj bi že prestregla izraelska zračna obramba.

V Tel Avivu in drugih mestih v osrednjem delu države so se oglasile opozorilne sirene. V središču mesta je bilo slišati več eksplozij. Opozorilo pred raketnim napadom so sprožili tudi v več drugih mestih na širšem območju. Po navedbah reševalcev sta bili dve ženski lažje ranjeni, ko sta hiteli v zaklonišče, poroča dpa.

To je prvi raketni napad Hamasa na Izrael po skoraj štirih mesecih. Kot piše Reuters, je napad nakazal, da skrajno gibanje kljub več kot sedem mesecev trajajoči izraelski ofenzivi še vedno lahko izstreljujejo rakete dolgega dosega.

Prizor iz Rafe (Foto: POFIMEDIA)

Spopadi na območju Gaze se nadaljujejo

Izraelska vojska je medtem danes nadaljevala zračne napade in topniško obstreljevanje na območju Gaze. Po podatkih izraelske vojske so v zadnjih 24 urah uničili več kot 50 terorističnih ciljev na območju enklave.

V Džabaliji na severu Gaze so izraelske sile vdrle v skladišče orožja, ki naj bi bilo skrito v šoli, kjer so odkrili na desetine delov raket in orožja, navedbe vojske povzema poroča AFP. Po poročanju televizije Al Jazeera je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, še kakih 20 pa ranjenih, potem ko so izraelske sile napadle hišo na območju Džabalije.

Spopadi med izraelsko vojsko in pripadniki Hamasa se osredotočajo na mesto Rafa, kjer naj bi se po prepričanju Izraela skrivali še zadnji bataljoni pripadnikov Hamasa. Civilna zaščita v Gazi je sporočila, da so izvlekli šest trupel, potem ko je bila tarča napada hiša v vzhodni Rafi.

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje v Gazi je bilo od začetka izraelske vojaške ofenzive v Gazi ubitih najmanj 35.984 ljudi, večinoma civilistov, poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje