Hamas poziva Palestince, naj napadajo Izrael tudi med ramazanom

Svet 04. Mar 202422:46 0 komentarjev
Izraelska vojska patruljira ob meji z Gazo
Izraelska vojska patruljira ob meji z Gazo (REUTERS/Amir Cohen)

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je danes Palestince na Bližnjem vzhodu pozvalo, naj med muslimanskim svetim mesecem ramazan vsak dan izvajajo napade na Izrael.

Predstavnik Hamasa Osama Hamdan je v Bejrutu izjavil, naj Palestinci v regiji vsak dan ramazana, ki se bo začel v nedeljo, spremenijo v “dan spopadov”. Ob tem je poudaril, da mednarodna skupnost ne bi smela biti neaktivna in gledati, kako lakota uničuje prebivalce Gaze, ter da Izrael tega, kar ni dosegel na terenu, ne bo dosegel tudi politično.

V soboto je egiptovski časopis Al Qahera News poročal, da si oblasti v Kairu prizadevajo doseči dogovor o premirju v Gazi še pred ramazanom. V luči muslimanskega postnega meseca se namreč krepi strah pred morebitni spopadi v vzhodnem Jeruzalemu, zlasti na Tempeljskem griču, najsvetejšem kraju za Jude, kjer se nahaja mošeja Al Aksa, tretji najsvetejši kraj za muslimane.

V luči ramazana so tudi v Washingtonu minuli teden izraelske oblasti pozvali, naj muslimanskim vernikom zagotovijo dostop do omenjene mošeje. Simbolično pokroviteljstvo nad svetimi kraji v Jeruzalemu ima sicer jordanska kraljeva družina, vendar so ti od leta 1967 de facto pod izraelskim nadzorom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!