Netanjahu: Vstopili bomo v Rafo

Svet 30. Apr 202407:26 > 19:58 5 komentarjev
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: PROFIMEDIA)

Vstopili bomo v Rafo in eliminirali tamkajšnje bataljone Hamasa z dogovorom o premirju ali brez njega, je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Izrael je vnovič pozval, naj obsežnejše vojaške operacije v mestu na skrajnem jugu Gaze ne izvede.

“Zamisel, da bomo ustavili vojno, preden bomo dosegli vse njene cilje, ne pride v poštev,” je izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Poudaril je, da operacija izraelske vojske v mestu Rafa na skrajnem jugu Gaze ni odvisna od izida pogajanj o premirju, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Vstopili bomo v Rafo in likvidirali tamkajšnje bataljone Hamasa, z dogovorom ali brez njega,” je bil jasen izraelski premier, ki ga mednarodna skupnost – vključno z ZDA – že dlje časa poziva, naj napada na mesto ne izvede, saj se je tja iz drugih delov enklave zateklo več sto tisoč Palestincev.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je pred tem v soboto omenil možnost preložitve načrtovane ofenzive na Rafo, če bo sklenjen dogovor s Hamasom o izpustitvi talcev. Predlog naj bi predvideval 40-dnevno prekinitev spopadov, ne pa trajnega premirja, k čemur poziva Hamas, ki se nanj sicer še ni odzval.

Izraelski vojak stoji na meji z Gazo
Izraelski vojak stoji na meji z Gazo (Foto: REUTERS/Amir Cohen)

Meddržavno sodišče v Haagu je danes zavrnilo zahtevo Nikaragve po uvedbi izrednih ukrepov proti Nemčiji zaradi dobave orožja Izraelu, češ da “okoliščine niso takšne”, da bi državo lahko obtožili kršitve konvencije o genocidu. S tem je tudi zavrnilo zahtevo, da Nemčija prekine izvoz orožja v Izrael, ki nadaljuje ofenzivo v Gazi.

Hamas pripravlja odziv na predlog premirja: “Prenehanje napadov ni velikodušno”

Delegacija palestinskega islamističnega gibanja Hamas se namerava v Kairo vrniti s pisnim odgovorom na predlog premirja, je poročal portal Al Qahera News ob navajanju egiptovskih virov. Vir iz Hamasa, ki je blizu pogajanjem, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da se želijo na predlog odzvati čim prej.

“Prenehanje napadov na Palestince ni velikodušno,” pa je povedal visoki uradnik Hamasa Osama Hamdan za katarsko televizijo Al Džazira glede začasne prekinitve ognja.

K sprejetju predloga za prekinitev ognja vse glasneje pozivajo ZDA. Državni sekretar ZDA Antony Blinken je ocenil, da gre za “izjemno velikodušen” predlog. “Zdaj je na potezi Hamas. Nič več zamud, nič več izgovorov. Čas za ukrepanje je zdaj,” je po pogovorih dejal Blinken in izrazil željo, da bi v prihodnjih dneh videli, da se dogovor uresničuje.

Na vprašanje glede današnje izjave izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, da operacija izraelske vojske v Rafi na skrajnem jugu Gaze ni odvisna od izida pogajanj o premirju, Blinken ni neposredno odgovoril.

Guterres Izraelu: Ne invaziji na Rafo

Izraelski napad na Rafo bi pomenil nevzdržno eskalacijo, umrlo bi na tisoče civilistov, več sto tisoč pa bi jih bilo prisiljenih bežati, je danes sporočil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Izrael je vnovič pozval, naj obsežnejše vojaške operacije v mestu na skrajnem jugu Gaze ne izvede.

Po besedah Guterresa bi imela izraelska operacija v Rafi uničujoče posledice tudi za Palestince drugod v Gazi ter nadalje za zasedeni Zahodni breg in širšo regijo.

“Vse članice Varnostnega sveta in številne druge vlade so jasno izrazile svoje nasprotovanje takšni operaciji,” je izpostavil generalni sekretar in vse države, ki imajo vpliv na Izrael, pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da izraelsko operacijo v mestu na skrajnem jugu Gaze preprečijo.

Zamrznjenih 250 milijonov evrov za Gazo

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v Amanu pozval k podvojitvi prizadevanj za dostavo pomoči v Gazo in pohvalil “izjemno delo”, ki ga na tem področju opravljajo Združeni narodi (ZN). Obenem pa so plačila agenciji ZN pa pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) še vedno zadržana.

Vodja agencije Philippe Lazzarini ocenjuje, da je zamrznjenih okoli 250 milijonov evrov pomoči. Nekatere države so namreč začasno ustavile financiranje agencije zaradi obtožb, da je nekaj njenih zaposlenih sodelovalo v napadih Hamasa na Izrael oktobra lani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje