Hrvaška od Francije po letalih kupuje še protiletalski sistem

Svet 18. Okt 202211:47 0 komentarjev
Mistral 3
PROFIMEDIA

Hrvaška bo od Francije do konca leta kupila protiletalski sistem kratkega in srednjega dosega, vreden okoli pol milijarde evrov, razkriva hrvaški časnik Jutarnji list. Hrvaška je s Francijo lani podpisala sporazum o strateškem sodelovanju, kamor spada tudi vojaško sodelovanje. Od Francija je kupila tudi vojaška letala.

Da bo Hrvaška kupila sodoben sistem protiletalske obrambe, je po padcu brezpilotnega letalnika v Zagrebu marca letos napovedal hrvaški obrambni minister Mario Banožić. Z nakupom raket kratkega in srednjega dosega bo vlada po sedmih mesecih pogajanj s Francijo to napoved tudi uresničila.

Hrvaška od Francije po neuradnih informacijah kupuje kopenski protiletalski sistem srednjega dometa VL MICA, z raketnim dometom od 20 do 30 kilometrov, in sistem kratkega dometa mistral 3, piše Jutarnji list. Mistral 3 je prenosni raketni sistem za sestrelitev letal in projektilov na višini do treh kilometrov. Hrvaška vojska bi ga lahko uporabljala na ladjah, oklepnih vozilih patria in helikopterjih blackhawk, mogoče ga je postaviti tudi na strehe stavb.

Hrvaška namerava po nekaterih ocenah kupiti 35 prenosnih sistemov mistral 3 in nekaj sto raket. Posamezen prenosni sistem stane okoli 300.000 evrov, raketa pa okoli 60.000 evrov. Pogodbo o nakupu bi hrvaška vlada lahko podpisala že do konca leta. Prvi primerki bi v državo morali priti prihodnje leto in leta 2024.

Do konca leta 2024 bo na Hrvaško prispelo tudi osem od 12 rabljenih večnamenskih vojaških letal rafale, ki jih Hrvaška lani prav tako kupila od Francije in zanje odštela 999 milijonov evrov. Preostala štiri letala bodo prispela v prvem četrtletju leta 2025.

Hrvaška protiletalski sistem kratkega in srednjega dosega kupuje prvič od razglasitve samostojnosti. Z njim bo zamenjala zastarele sisteme strela CRO10, strela 2 in igla ter ga bo uporabljala za zaščito zračnega prostora, novih vojaških letal in letališke infrastrukture.

Eden od razlogov, da se Hrvaška ni pridružila pobudi Zaščita evropskega neba

Vojaško sodelovanje s Francijo je po pisanju časnika tudi eden od razlogov, da se Hrvaška ni pridružila pobudi Zaščita evropskega neba, ki jo je minuli teden skupaj s 14 državami, tudi Slovenijo, podpisala Nemčija. Po pisanju Jutarnjega lista se Hrvaška iniciativi ni pridružila, ker bo do uresničitve projekta preteklo še veliko časa. Pogajanja s Francijo o nakupu protiletalskega sistema pa so se po drugi strani začela že marca letos.

S projektom vzpostavitve skupnega evropskega sistema zračne obrambe države, ki so se mu pridružile, sicer želijo zapolniti vrzeli v sedanjem obstoječem sistemu zveze Nato za Evropo. K njemu so poleg Nemčije pristopile še Slovenija, Velika Britanija, Slovaška, Norveška, Latvija, Madžarska, Bolgarija, Belgija, Češka, Finska, Litva, Nizozemska in Romunija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!