Hrvaška začenja izdajo covidnih potrdil

Koronavirus 01. Jun 202110:51 > 15:35 0 komentarjev
Testiranje na Hrvaškem
Igor Kralj/PIXSELL/BOBO

Digitalna zelena potrdila z informacijami o negativnih na testu, cepljenih in tistih, ki so covid-19 preboleli, bodo na ravni Unije zaživela 1. julija. Na Hrvaškem izdajo potrdil začenjajo danes.

Na Hrvaškem je od danes mogoče zaprositi za covidni potni list, ki bo prebivalcem Evropske unije olajšal potovanje v prihajajočih mesecih. Digitalna zelena potrdila bo izdajalo hrvaško ministrstvo za zdravje, zanje pa je mogoče zaprositi prek portala e-Državljani (e-Građani) ali v poslovalnicah  Hrvaškega zavoda za javno zdravje , navaja N1 Hrvaška.

Potrdila bodo na Hrvaškem izdajali v fizični ali digitalni obliki, ne glede na obliko pa bodo potrdila vsebovala QR-kodo in digitalni žig, ki zagotavlja verodostojnost potrdila. Do potrdila so upravičeni državljani, ki so pred najmanj 14 dnevi zaključili cepljenje proti covidu-19, so v zadnjih 180 dni bolezen preboleli ali imajo negativen test, ki ni starejši od 48 ur.

Za potrdilo lahko zaprosijo osebe, ki so prejele en odmerek cepiva, kar pa ne pomeni, da jim bo omogočeno brezpogojno potovati v želeno državo. Nekatere države namreč vstop pogojujejo z dvema odmerkoma. Potrdilo bodo imetniki na Hrvaškem lahko uporabljali tudi za druge namene skladno z navodili Štaba civilne zaščite, pišejo hrvaški mediji.

Potrdila na ravni Unije s 1. julijem

Uporaba digitalnih zelenih potrdil Evropske unije, ki jih bodo izdajale države članice, bo na ravni Unije zaživela s 1. julijem, a države lahko potrdila začnejo izdajati pred tem, če so izpolnile tehnične pogoje. Takoj bo potrdila začelo uporabljati sedem držav članic: poleg Hrvaške so to Bolgarija, Češka, Danska, Grčija, Nemčija in Poljska, so sporočili z Evropske komisije. Po prvotnih načrtih naj bi digitalna potrdila ta petek začeli izdajati v Avstriji, a je bilo izdajanje preloženo vsaj za teden dni zaradi prilagoditve sistema.

Tovrstni potni list bo vseboval podatke o cepljenju, negativnem testu oziroma prebolelem covidu-19.

Kot so sporočili z Evropske komisije, je bil danes dosežen pomemben mejnik pri uvajanju digitalnega potrdila Evropske unije. Začel je namreč delovati tehnični sistem na ravni EU, ki omogoča varno preverjanje potrdil. Digitalni prehod Unije omogoča preverjanje varnostnih elementov v kodah QR, ki jih vsebujejo potrdila, pomagal bo preverjati verodostojnost potrdil. Med tem postopkom se ne izmenjujejo in ne shranjujejo osebni podatki, so sporočili z Evropske komisije.

V Sloveniji potrdila do konca junija

Testirani, cepljeni in prebolevniki bodo v Sloveniji za potrdilo zaprosili prek portala zVEM s SMSPass mobilno identiteto ali digitalnim potrdilom. Digitalno zeleno potrdilo bo izdano v okviru sistema eZdravje na podlagi podatkov v centralnem registru podatkov o pacientih.

Za postopek pridobivanja potrdila je nujno, da se čim več prebivalcem zagotovi enostaven dostop do pridobitve varne elektronske identitete, da bodo lahko do potrdila kadarkoli dostopali sami. Ministrstvu za javno upravo je vlada zato naložila, da zagotovi vire in omogoči oddajo pristopnega obrazca za SMSPass prijavo na več točkah v Sloveniji. Vlada RS je napovedala, da bo sistem pridobivanja in izdaje potrdil vzpostavljen do konca junija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!