Hrvaški diplomat nezaželen v Srbiji. Deloval naj bi kot vohun

Svet 21. Nov 202310:38 2 komentarja
Srbska in hrvaška zastava
PROFIMEDIA

Srbija je hrvaškega diplomata Hrvoja Šnajdra razglasila za nezaželeno osebo. Kot je navedeno v uradni razlagi, naj bi ta grobo prestopil okvire diplomatskih norm. Srbski mediji pa poročajo, da naj bi Hrvat deloval kot vohun. Sedaj se je odzval tudi hrvaški zunanji minister in "vrnil udarec" ter svetovalca srbskega veleposlaništva Petra Novakovića razglasil za nezaželeno osebo.

Srbsko zunanje ministrstvo je v ponedeljek prvega sekretarja na hrvaškem veleposlaništvu v Beogradu razglasilo za nezaželeno osebo. Ministrstvo je v odločitvi pojasnilo, da je Hrvoje Šnajder “grobo prestopil okvire diplomatskih norm”, srbski vladi naklonjene Večernje novosti pa poročajo, da naj bi diplomat deloval kot vohun.

Zunanje ministrstvo v Beogradu je v kratki izjavi pojasnilo, da je Šnajdra razglasilo za nezaželeno osebo v skladu z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Omenjeni člen državi sprejemnici dopušča, da kadar koli, ne da bi morala pojasniti svojo odločitev, obvesti državo pošiljateljico, da je kateri koli član osebja predstavništva persona non grata. Beograd je s svojo odločitvijo formalno že seznanil tudi hrvaškega veleposlanika Hidajeta Biščevića.

Srbija zbrala dokaze, da je Šnajder vohun

Neimenovani viri so za časnik Večernje novosti povedali, da je Srbija zbrala dokaze, da je Šnajder vohunil ter rekrutiral za delo za hrvaško obveščevalno službo. Teh navedb vladi držav še nista komentirali.

Hrvaško zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost v celoti zavrnilo odločitev srbskih kolegov, ki so jo označili za “korak v smeri poslabšanja medsebojnih odnosov”. V Zagrebu so prepričani, da ta korak vodi k “nadaljnji destabilizaciji občutljivih regionalnih politično-varnostnih razmer, v času, ko je stabilnost na jugovzhodu Evrope ključna za celo Evropo”.

Kot so opozorili, poteza Beograda predstavlja dodaten pritisk na uslužbence hrvaškega veleposlaništva, ki da se posebej izraža v predvolilnem času v Srbiji, še navaja Hina.

Tudi Hrvati razglasili nezaželeno osebo

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je nato na novinarski konferenci dejal, da se je Zagreb odzval recipročno in svetovalca srbskega veleposlaništva Petra Novakovića danes razglasil za nezaželeno osebo.

Da gre za predvolilno potezo, je prepričan tudi predsednik odbora za notranjo politiko in nacionalno varnost v saboru iz vrst največje opozicijske stranke SDP, Siniša Hajdaš Dončić, poroča hrvaška javna radiotelevizija HRT.

V skladu z odločitvijo srbskega predsednika Aleksandra Vučića bodo predčasne parlamentarne volitve potekale 17. decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje