Hrvaškim državljanom se obeta vstop v ZDA brez vizumov

Svet 03. Avg 202116:45 0 komentarjev
hrvaški potni list
PROFIMEDIA

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je napovedal, da bodo uvrstili Hrvaško na seznam držav, ki za vstop v ZDA ne potrebujejo vizuma. Hrvaška je sicer še ena redkih članic Evropske unije, katere državljani potrebujejo vizume za vstop na ameriška tla.

Antony Blinken je po napovedi, da bodo Hrvaško uvrstili v program visa-waiver povedal, da so v Washingtonu tako prepoznali velik hrvaški napredek pri izpolnjevanju strogih standardov za države, ki sodelujejo v tem programu. “Veselimo se še dodatne krepitve ameriško-hrvaških odnosov,” je zapisal Blinken na Twitterju.

Hrvaški premier Andrej Plenković se je prav tako na Twitterju zahvalil ameriškemu državnemu sekretarju za povabilo, kar je po mnenju predsednika hrvaške vlade eden od zadnjih korakov za ukinitev vizumov za hrvaške državljane ob vstopu v ZDA.

Izpostavil je, da bodo hrvaška vlada in tudi ministrstvi za zunanje in notranje zadeve intenzivno delali za izpolnitev pogojev, da bi uresničili eno od dolgoletnih hrvaških zunanjepolitičnih prednostnih nalog. “Potrdili smo partnerstvo ZDA in Hrvaške. Največjo korist od ukinitve vizumov bodo imeli hrvaški državljani, ki bodo lahko nemoteno potovali v ZDA. Veselimo se nadaljevanja razvoja gospodarskega sodelovanja in poslovnih povezav,” je zapisal Plenković.

Brez vizumov najkasneje do konca leta?

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je novinarjem v Baški vodi nedaleč od Makarske izrazil pričakovanje, da bodo ZDA vizume za hrvaške državljane ukinile najkasneje do konca leta. Menil, da je povabilo k vstopu v program vizumskih izjem posledica ocene skupine strokovnjakov ameriškega ministrstva za domovinsko varnost, ki je junija obiskala Hrvaško.

Naslednji obisk ameriških strokovnjakov je predviden septembra, je napovedal. Potem bo končno besedo imel ameriški Kongres, a v Zagrebu ocenjujejo, da Blinknova napoved pomeni, da je postopek praktično končan.

Veleposlaništvo ZDA v Zagrebu je februarja letos objavilo, da ima Hrvaška 2,69 odstotka zavrnjenih zahtev za vizume, kar je pod mejo treh odstotkov, ki jo imajo za enega glavnih pogojev za ukinitev vizumov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!