Hrvate razburil umetni sneg pri 22 stopinjah Celzija: “Kot da ni nobene krize”

Svet 02. Nov 202207:53 2 komentarja
umetni sneg, sljeme, hrvaška
Jurica Galoic/Pixsell

Čeprav je sedanji zagrebški župan lani kritiziral mestne oblasti zaradi proizvodnje umetnega snega na Sljemenu, je sam letos storil enako. Pri 22 stopinjah Celzija je bilo nad Zagrebom že mogoče videti kupe umetnega snega – kljub visokim cenam energentov, potrebnih za njegovo proizvodnjo.

Maja 2021 je zagrebški župan Tomislav Tomašević, takrat še kandidat za župana, mestno oblast obtožil razsipnosti: snežni topovi so tedaj proizvajali umetni sneg pri 17 stopinjah Celzija. “Stotine tisoč kun je bilo brez razloga zapravljenih za vodo in elektriko za uporabo teh topov,” je lani dejal po poročanju Dnevnik.hr.

Na presenečenje mnogih pa Tomašević sedaj storil enako, in to kljub temu, da so višje tako temperature kot cene energentov, potrebnih za proizvodnjo snega. Pri 22 stopinjah Celzija, kolikor jih je na vrhu hrvaške planine Medvednice letos, so snežni topovi že ustvarili nekaj kupov snega.

umetni sneg, sljeme, hrvaška
Jurica Galoic/Pixsell

Videoposnetek obratovanja topov je delil uporabnik Twitterja s pripisom: “Temperatura je 22 stopinj Celzija, toda na Sljemenu delajo umetni sneg! Cene energentov rastejo, vse je dražje, inflacija je, a to ni važno. Mi imamo, mi lahko! Kot da ni nobene krize. Vse to bo plačal narod.”

Župan si je vendarle premislil

Čeprav je zagrebška Služba za upravljanje s športnimi objekti dejala, da trenutne temperature, še posebej nočne, proizvodnjo in akumulacijo umetnega snega sicer omogočajo, bodo, kot navaja Index.hr, v letošnji sezoni upoštevali tudi ceno in varčevanje z energenti.

Zagreb bo proizvodnjo snega tako vendarle odložil do spusta temperatur in skrajnega roka za pripravo smučišča na tradicionalno slalomsko tekmo Snežna kraljica.

Mesto Zagreb je leta 2019 za proizvodnjo umetnega snega na smučišču Cmrok zapravilo 304.657 kun, kar je okrog 40 tisoč evrov. Zgolj decembra 2020 pa je bila cena umetnega snega skoraj 85 tisoč kun, kar je več kot 11 tisoč evrov, piše Dnevnik.hr.

umetni sneg, sljeme, hrvaška
Jurica Galoic/Pixsell

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje