Hrvatica po vrnitvi v domovino osupnila: “Vladata dretje in nesramnost”

Svet 16. Okt 202417:50 0 komentarjev
Ženska na okencu
Slika je simbolična. (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Po tem, ko je vlada hrvaške državljane, ki živijo v tujini, povabila, naj se vrnejo v domovino in tako izboljšajo demografsko sliko države, se je za to odločila 27-letna Hrvatica, ki je leta preživela na Irskem. A že po dveh mesecih na rodni grudi je svojo odločitev obžalovala in se želi vrniti na Irsko. Kaj jo je tako zmotilo?

Mlada Hrvatica iz Irske je le od ena tistih, ki jih je hrvaška vlada pozvala k vrnitvi v domovino. Po letih življenja v tujini se je za ta korak odločila, saj si želita s partnerjem družino ustvariti na Hrvaškem. Situacija je bila idealna – mlada družina se želi ustaliti na Hrvaškem in uživati vse ugodnosti, ki jih ponuja naša južna soseda. Rešeno je bilo tudi njuno stanovanjsko vprašanje.

A kot je za Dnevnik.hr povedala Hrvatica, je bila rešitev vse prej kot preprosta. Že po nekaj obiskih državnih institucij se je navdušenje nad vrnitvijo razblinilo hitreje kot mehurček. “Prišla sem junija, a šele septembra sem dobila osebno izkaznico. Brez nje si nisem mogla urediti prebivališča, niti se prijaviti na nobeno službo, da ne govorim o tem, da nisem imela zdravstvenega zavarovanja,” je dejala Hrvatica, ki se je rodila v Zadru. Ob tem ni skrivala razočaranja nad domovino.

Na Irsko se je preselila pri 19 letih, tam končala fakulteto in se zaposlila. Za vrnitev pa se je odločila zaradi ljubezni. “Moj partner, prav tako Hrvat, je jadralec, zato mu je bolj ustrezalo, da se ustaliva na Hrvaškem. Privolila sem, ker mi je zagotovo ljubše naše podnebje, in po dolgem oklevanju sem rekla ‘ja, pa poskusiva’,” je dejala. Svojo odločitev je sicer obžalovala takoj, ko je poskušala prijaviti prebivališče v Zadru.

“Do takrat sem imela prebivališče urejeno na Irskem, kjer sem vse odjavila, ker se nisem nameravala nikoli več vrniti. Ob prihodu na Hrvaško sem se zato želela ponovno prijaviti. Na policiji so mi povedali, da bom čakala okoli mesec, da bodo prišli na naslov preverit, ali tu res živim. O meni da bodo spraševali sosede, čeprav me nihče ne pozna. Ne razumem te logike, zakaj naj bom mesec in pol doma, zato da mi potrkajo na vrata. In kaj bodo iskali? Kje imam spodnje perilo? Ne razumem niti, na podlagi katerih zakonov lahko delijo moje podatke,” je za Dnevnik.hr povedala 27-letnica.

Zadar
Zadar. Foto: PROFIMEDIA

Ker je noseča, potrebuje zdravniške preglede, vendar ker pa ni bila prijavljena na Hrvaškem, zato tudi ni bila zdravstveno zavarovana. “Na zavodu za zdravstveno zavarovanje so se mi na okencu smejali in dejali, da ne morejo nič, ampak naj plačam 1.300 evrov zavarovanja za lani in še 98 evrov za mesece, ko ga potrebujem. Zakaj bi plačevala za lansko leto, ko tukaj sploh nisem bila in nisem potrebovala zavarovanja. Potem so mi rekli, da bi se morala nekje zaposliti in da bi mogoče lahko dobila zavarovanje. Ampak tudi tega nisem mogla storiti, ker se brez prijavljenega prebivališča nisem mogla prijaviti za službo,” je pojasnila.

Obregnila se je tudi ob ravnanje zaposlenih v javnih institucijah. “Da ne govorim o tem, kako so me obravnavali na okencih. Od zavoda za zaposlovanje, policije, zdravstvenega zavarovanja so bili uslužbenci nesramni in nedostopni. Na Irskem sem delala v IT sektorju in nisem imela stika z javnimi uslužbenci, a ve se, kako se obnaša. Na Irskem je nepredstavljivo povzdigniti glas. Na hrvaških okencih pa vladata dretje in nesramnost. Na Irskem tega ni. Ni možnosti, da bi se nekdo v službi tako obnašal do strank,” je dodala.

Celotna izkušnja jo je spodbudila k razmisleku o odhodu, čeprav si njen partner želi ostati v domovini. “Nekako bi še razumela, da sem tuji državljan, vendar takšno obnašanje do nekoga, ki ima hrvaško državljanstvo, ki se je tu rodil in živel 20 let? Želijo si naše vrnitve, a nam otežujejo vsak korak pri tem,” je za Dnevnik.hr še razočarano povedala Hrvatica.

Dodala je, da je zaradi vsega skupaj razburjena in je pod nenehnim stresom, zato se boji za otroka, ki naj bi se rodil spomladi. “Čaka me prvi pregled pri ginekologu, ki ga bom morala plačati, poleg vseh ostalih pregledov. Potem grem naravnost nazaj na Irsko in ne nameravam nikoli več stopiti na Hrvaško,” je sklenila.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!