Hrvatom poleg snega težave povzroča tudi burja, avtocesta na več delih zaprta

Svet 19. Jan 202414:50 > 15:22 0 komentarjev
Sneg v Zagrebu
Foto: Igor Soban/PIXSELL/BOBO

V Zagrebu je zaradi snega ohromljen mestni promet, na obali pa se bojijo orkanske burje. Sneg težave povzroča tudi na avstrijskem Koroškem in v Srbiji.

Hrvaško so zajele napovedane snežne padavine. Sneg, ki je prekril tudi prestolnico, že povzroča težave v prometu v notranjosti države, na obali pa vremenoslovci opozarjajo na orkansko burjo. Snežne razmere so tudi v Srbiji ter v Bosni in Hercegovini.

V Zagrebu, kjer prebivalci niso več vajeni snega, ne delujejo nekatere linije mestnega prevoza, v pripravljenosti pa je 240 ekip zimske službe.

Vedno več dela v prestolnici imajo tudi gasilci, ki morajo posredovati predvsem zaradi podrtih dreves. Do poldneva jih je na ceste, parkirišča, avtomobile in stavbe padlo skoraj 30. Pred polomljenimi vejami in podrtimi drevesi je danes opozorila tudi uprava največjega mestnega parka Maksimir in do nadaljnjega odsvetovala obisk.

Rumena, oranžna in rdeča vremenska opozorila

Obilne snežne padavine so zajele več delov države, zaradi njih pa je državni hidrometeorološki zavod izdal rumeno ali oranžno vremensko opozorilo. Za območje Reke in Kvarnerja medtem velja rdeče vremensko opozorilo zaradi orkanske burje, katere sunki bi lahko dosegli tudi do 180 kilometrov na uro, za Gospić pa enako opozorilo velja zaradi močnega vetra in obilnih snežnih padavin.

Največ snega bo po napovedih vremenoslovcev zapadlo v osrednjem delu države in goratih predelih, kjer pričakujejo tudi do pol metra snega.

Zaradi orkanskega vetra velja prepoved prometa za vsa vozila na delu avtoceste od Zagreba proti obali, in sicer med Svetim Rokom in Posedarjem. Prav tako je promet za vsa vozila prepovedan na delu jadranske magistrale, med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno, je sporočil hrvaški avtoklub (Hak).

Zaradi zimskih razmer v Gorskem kotarju, Liki, na severozahodu države in v delu zadrske županije velja prepoved prometa za tovorna vozila s priklopniki in vlačilce s polpriklopniki ter za vozila brez zimske opreme.

Hak sicer že poroča o več prometnih nesrečah na avtocestah v notranjosti države. Za vožnjo brez predpisane zimske opreme je zagrožena denarna kazen od 660 do 1990 evrov.

Čiščenje snega Čiščenje snega
Foto: Igor Soban/PIXSELL/BOBO
Zasneženi motorist Zasneženi motorist
Foto: Igor Soban/PIXSELL/BOBO
zasnežen kip človeka na konju zasnežen kip človeka na konju
Foto: Igor Soban/PIXSELL/BOBO
zasneženi vrtni stoli zasneženi vrtni stoli
Foto: Igor Soban/PIXSELL/BOBO
zasnežen Zagreb zasnežen Zagreb
Foto: Igor Soban/PIXSELL/BOBO

Hladno vreme in sneg otežujeta tudi vožnjo po cestah v Srbiji, je sporočila srbska avto-moto zveza. Obenem je opozorila na nevarnost zemeljskih plazov na cestah.

Sneženje je medtem doseglo tudi BiH, kjer je sneg že pobelil Krajino na zahodu države. Do sobote bo sneženje po napovedih vremenoslovcev zajelo tudi preostale dele države.

Težave tudi na avstrijskem Koroškem

Obilno sneženje in poledica težave v prometu povzročata tudi na avstrijskem Koroškem. Zaradi zdrsov tovornih vozil in drugih nesreč so bili dopoldne zaprti odseki številnih avtocest. Snežne razmere pa so povzročile tudi zamude v železniškem prometu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaradi pokvarjenega vozila je bila začasno zaprta avtocesta pri kraju Podklošter v bližini mejnega prehoda s Slovenijo. Prav tako je bila za kratek čas zaprta avtocesta A11 pri Beljaku v smeri Slovenije. Zaradi nasedlih tovornjakov so bili delno zaprti tudi številni drugi odseki avtocest, denimo del avtoceste pri Vernberku, je sporočila avstrijska avto-moto zveza ÖAMTC.

Na turski avtocesti v smeri Beljaka se je prevrnil avtomobil, v katerega je nato trčil tovornjak. Voznik avtomobila je utrpel poškodbe in so ga rešilci že odpeljali v bližnjo bolnišnico. Voznik tovornjaka ni bil poškodovan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!