Po hudem porazu španski premier Sanchez razpisal predčasne parlamentarne volitve

Svet 29. Maj 202308:17 > 11:58 0 komentarjev
Pedro Sanchez
REUTERS

Vladajoči socialisti so na španskih regionalnih in lokalnih volitvah utrpeli hud poraz. Slavili so le v treh od 12 regij. Volitve so bile pomemben kazalnik podpore strankam pred decembrskimi parlamentarnimi volitvami. Tudi zaradi rezultata je španski premier Pedro Sanchez za konec julija razpisal predčasne parlamentarne volitve.

Na nedeljskih regionalnih in lokalnih volitvah v Španiji so vladajoči socialisti utrpeli velike izgube. Slavili so le v treh od 12 avtonomnih regij, v katerih so potekale volitve. V preostalih pa se obeta prevlada konservativne Ljudske stranke. Volitve so veljale za pomemben kazalnik podpore strankam pred decembrskimi parlamentarnimi volitvami.

Po približno 95 odstotkih preštetih glasov so socialisti pod vodstvom premierja Pedra Sancheza slavili le v treh od 12 regij.

V preostalih je slavila konservativna Ljudska stranka (PP), ki bo sicer v večini regij morala oblikovati koalicijo s skrajno desno stranko Vox, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Padla tudi trdnjava socialistov

PP bo tako od socialistov prevzela oblast v regijah Aragonija, Valencia in Balearski otoki, slavila pa je tudi v La Rioji. Na lokalnih volitvah je medtem pomembno zmago dosegla v Sevilli, eni od trdnjav socialistov in v mestu Valencia. Kot pričakovano pa je slavila tudi v Madridu, poroča bruseljski spletni bilten Politico.

Skupno je za stranko PP na lokalnih volitvah glasovalo nekaj več kot sedem milijonov oziroma 31,52 odstotka volivcev, medtem ko so socialisti dobili skoraj 6,3 milijona oziroma 28,11 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 63,89-odstotna, kar je za 1,3 odstotne točke manj kot na volitvah leta 2019.

“Dosegli smo jasno zmago in Španija je naredila prve korake proti novi politični dobi,” je danes izjavil predsednik stranke PP Alberto Nunez Feijoo. Tiskovna predstavnica socialistov Pilar Alegria pa je priznala, da je rezultat velik poraz za Sancheza. “To ni tisto, kar smo pričakovali po tednih kampanje,” je še dodala.

Nedeljske volitve so potekale v 12 od 17 avtonomnih regij in v lokalnih skupnostih po vsej Španiji. Bile so deležne velike pozornosti, saj bodo decembra v Španiji potekale parlamentarne volitve, na katerih se trenutno zmaga obeta stranki PP, a brez absolutne večine. To pomeni, da bi se za sklepanje koalicije najverjetneje morala obrniti na stranko Vox. Tej ankete konec leta napovedujejo tretji največji delež glasov.

Sanchez razpisal predčasne volitve

Španski premier Sanchez je danes razpisal predčasne parlamentarne volitve za 23. julij. Redne parlamentarne volitve v Španiji bi sicer morale potekati v decembru. “Volitve razpisujem zaradi včerajšnjih rezultatov. Nekateri župani bodo kljub brezhibnemu vodenju zamenjani, številne regionalne uprave pa bosta vodili PP in Vox. Takšen izid glasovanja izraža odmevno sporočilo,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!