IAEA bo v Ukrajini izvedla neodvisno preiskavo obtožb o pripravi umazane bombe

Svet 28. Okt 202210:33 > 12:07 4 komentarji
Rafael Mariano Grossi, MAAE
REUTERS/Leonhard Foeger

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo ta teden izvedla neodvisno preiskavo dveh jedrskih lokacij v Ukrajini, je v četrtek sporočil generalni direktor agencije Rafael Grossi. Inšpektorji bodo v luči nedavnih ruskih obtožb, da Kijev pripravlja umazano bombo, na lokacijah preverili morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti. Evakuacija civilistov iz Hersona je po navedbah proruskih oblasti zaključena.

Generalni direktor agencije Rafael Grossi je pojasnil, da si bodo v preiskavi prizadevali odkriti, ali na lokacijah je neprijavljen jedrski material in ali potekajo kakršne koli neprijavljene jedrske dejavnosti, med drugim proizvodnja, predelava ali preusmeritev jedrskega materiala. Prav tako je zatrdil, da bodo sklepi preiskave prišli zelo hitro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IAEA je sicer prejšnji mesec pregledala eno od teh lokacij in sporočila, da niso odkrili nobenih neprijavljenih jedrskih dejavnosti ali materialov.

Ruske oblasti že več dni opozarjajo, da se Ukrajina pripravlja na uporabo umazane bombe, Kijev pa je izrazil sum, da bi lahko Rusija dejansko sama odvrgla umazano bombo v napadu, za katerega bi potem okrivila Ukrajino.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek ponovno pozval IAEA, naj čim prej pregleda ukrajinske jedrske lokacije. Ruski odposlanec pri ZN Vasilij Nebenzija pa je Grossiju dejal, da mora biti posebej pozoren, saj naj ti objekti ne bi bili edini, kjer bi se lahko proizvajale umazane bombe.

Umazana bomba je izraz, s katerim se označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material. Običajno je sestavljena iz eksploziva in radioaktivnega materiala, ki je lahko v obliki majhnih kroglic ali prahu. Namen je razširitev jedrskega materiala, zaradi česar je predvsem nevarna za civiliste. Cilj je z radioaktivnimi delci onesnažiti zgradbe in okolico ter prebivalce izpostaviti sevanju.

Evakuacija civilistov iz Hersona po navedbah proruskih oblasti zaključena

Evakuacija civilistov iz ukrajinske regije Herson na jugu države se je zaključila, je v četrtek sporočil proruski guverner Krima Sergej Aksjonov, ki je skupaj z visokim ruskim uradnikom Sergejem Kirijenkom obiskal Herson. “Evakuacija prebivalcev z levega brega reke Dneper je končana,” je na Telegramu sporočil Aksjonov in dodal, da sta s Kirijenkom obiskala tudi jedrsko elektrarno v Zaporožju, kjer sta se srečala z osebjem in ocenila splošne razmere na območju elektrarne.

Herson
Alexander Ermochenko/REUTERS

Ukrajinske sile pa so danes opozorile, da se evakuacija Hersona, ki jo izvaja Rusija, še vedno nadaljuje in da rusko poveljstvo v regiji skuša prikriti svoje dejanske izgube, da bi se izognilo paniki.

Medtem ko so ruske in proruske oblasti v preteklem tednu izvajale evakuacije prebivalcev regije Herson, pa je svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič opozoril, da se ruske sile v regiji pripravljajo na svojo najtežjo bitko doslej. “Rusi vpoklicujejo rezerviste, to pa pomeni, da se ne nameravajo umakniti,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje