IAEA: Hladilni stolp v Zaporožju po požaru neuporaben

Svet 05. Sep 202410:20 0 komentarjev
Rafael Grossi na obisku nuklearke
Rafael Grossi, generalni direktor IAEA, je obiskal nuklearko v Zaporožju. (Foto: PROFIMEDIA)

Te dni se je v Ukrajini mudil generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi, ki se je sestal z ukrajinskim predsednikom in obiskal nuklearko v Zaporožju, ki jo zasedajo ruske sile.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je v sredo že petič od začetka vojne v Ukrajini obiskal nuklearko v Zaporožju, ki jo zasedajo ruske sile. Med obiskom si je ogledal tudi notranjost hladilnega stolpa, ki ga je nedavno zajel požar, in dejal, da je ta neuporaben in bo zato verjetno v prihodnje porušen.

Grossi je Zaporožje obiskal dan po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v Kijevu. Pred tem je obiskal tudi jedrsko elektrarno v ruskem Kursku, ki se nahaja v bližini tamkajšnjih spopadov med ukrajinsko in rusko vojsko.

V Kijevu sta se srečala ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in generalni direktor IAEA.
V Kijevu sta se srečala ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in generalni direktor IAEA. (Foto: PROFIMEDIA)

Po požaru hladilni stolp neuporaben

Šef IAEA si je na jugu Ukrajine med drugim ogledal enega izmed hladilnih stolpov, kjer je pred nekaj tedni izbruhnil požar.

Po ruski različici dogodkov je požar povzročil ukrajinski bojni dron. Ukrajinska stran je medtem trdila, da so Rusi v hladilnem stolpu zažgali avtomobilske gume.

Med pregledom IAEA ni našla ne pnevmatik ne razbitin brezpilotnika, po navedbah agencije pa požar ni vplival na jedrsko varnost, saj hladilni stolpi trenutno ne obratujejo in jih ne potrebujejo kot del mehanizma za hlajenje reaktorjev, ki so v stanju hladnega pogona.

IAEA je v sredo prvič imela vpogled v višji predel hladilnega stolpa, kjer si je Grossi ogledal škodo. Kot je dejal, je hladilni stolp zaradi požara neuporaben in bo v bodoče verjetno porušen.

IAEA: Ne izključujemo nečesa resnega

Kot je razvidno iz posnetkov obiska, ki jih je Grossi objavil na omrežju X, si je ogledal tudi nekatere druge dele elektrarne in se seznanil z razmerami. Ob tem je poudaril, da v trenutni fazi konflikta ni možno izključiti možnosti “nečesa resnega” in tako ponovil svoje opozorilo pred resnično nevarnostjo jedrske nesreče.

Ruske sile so območje elektrarne zasedle kmalu po začetku invazije konec februarja 2022. Čeprav reaktorji odtlej praviloma mirujejo in ne proizvajajo elektrike, zahtevajo hlajenje.

Območje elektrarne je bilo zaradi neposredne bližine frontne črte že večkrat tarča obstreljevanja. Tudi pred Grossijevim prihodom so ruske sile območje razminirale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!