IAEA: Tveganje za jedrsko nesrečo v Zaporožju povsem realno

Svet 07. Avg 202211:051 komentar
Delite:
Zaporožje
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je v soboto pozval k takojšnjemu končanju vojaških spopadov v okolici ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje. Opozoril je, da je tveganje za jedrsko nesrečo povsem realno.

Grossi je po poročanju BBC dejal, da je izjemno zaskrbljen zaradi poročil o obstreljevanju največje evropske jedrske elektrarne, ki jo Rusija nadzoruje od marca, osebje, ki upravlja z njo, pa je še vedno ukrajinsko.

Ukrajinskemu osebju mora biti omogočeno, da pomembne naloge izvaja brez groženj ali pritiskov, je dejal Grossi in dodal, da bi moralo biti IAEA omogočeno, da nudi tehnično podporo. Ponovil je pripravljenost, da agencija v elektrarno napoti tehnično ekipo, kar sicer v Kijevu zavračajo, ker bi po njihovem prepričanju s tem dali legitimnost ruski zasedbi območja.

Kot je v soboto na omrežju Telegram zapisala družba Energoatom, ki upravlja z ukrajinskimi jedrskimi elektrarnami, sta bila v petek poškodovana skladišče dušika in kisika ter pomožna zgradba. Obstaja nevarnost požara ali uhajanja radioaktivnih snovi, so dodali.

Po navedbah BBC je bilo treba ustaviti enega od reaktorjev. Ukrajinska in ruska stran se sicer medsebojno obtožujeta za ogrožanje elektrarne. Ukrajina opozarja na ruske napade, Rusija pa trdi, da jo s topništvom napada nasprotna stran.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

 

Komentari

Vaš komentar