Indijska vasica, ki je “posvojila” Kamalo Harris

Svet 24. Jul 202408:47 1 komentar
Thulasendhrapuram
Foto: PROFIMEDIA

Thulasendhrapuram je majhna vasica v Indiji, ki podrobno spremlja ameriške volitve, središče vasi pa krasijo podobe Kamale Harris. Zakaj?

Stari starši Kamale Harris po materini strani prihajajo iz vasice Thulasendhrapuram, ki je od Washingtona oddaljena 14.000 kilometrov. Najbližje večje indijsko mesto je Čenaj, ki je okoli 300 kilometrov stran.

V središču vasi je ogromen plakat s podobo 59-letne ameriške podpredsednice, ki je nova demokratska predsedniška kandidatka. Vaščani podrobno spremljajo predvolilni čas v ZDA, mnogi pa za njen uspeh molijo tudi v lokalnem templju. Na seznamu ljudi, ki so darovali denar za tempelj, sta tudi Kamala Harris in njen stari oče.

“V najmočnejši državi na svetu ni lahko doseči tega, kar je dosegla. Resnično smo ponosni nanjo. Nekoč so Indijcem vladali tujci, zdaj pa Indijci vodijo vplivne države,” je za BBC povedal upokojeni direktor banke Krišnamurti.

Indijska vasica
Lokalni tempelj v vasici. (Foto: PROFIMEDIA)

Občutek ponosa je še zlasti prisoten med ženskami. Kamalo Harris vidijo kot eno izmed njih, kot simbol tega, kar je mogoče za ženske povsod po svetu.

“Vsi jo poznajo, tudi otroci. ’Moja sestra, moja mati – tako jo naslavljajo.’ Veseli smo, da ni pozabila svojih korenin in to srečo tudi izražamo,” je povedal predstavnik lokalne oblasti Arulmozhi Sudhakar.

Navdušenje spominja na praznovanje, ko je Harris postala podpredsednica – takrat so vaščani priredili ognjemet in uživali v tradicionalnih južnoindijskih jedeh, kot sta sambar in idli. To sta po besedah enega od sorodnikov ameriške podpredsednice njeni najljubši jedi.

Indijske korenine

Kamala Harris je hči Shyamale Gopalan, raziskovalke raka na dojkah, ki prihaja iz države na jugu Indije Tamil Nadu. Leta 1958 se je preselila v ZDA. Njeni starši so bili iz vasice Thulasendhrapuram, ki jo je obiskal BBC.

“Moja mati je pri 19 letih sama prišla iz Indije v ZDA. Bila je izjemna – znanstvenica, borka za človekove pravice in mama, ki je v svoji hčerki vcepila občutek ponosa,” je Kamala lani zapisala na družbenih omrežjih. Po mamini smrti je podpredsednica s sestro Mayo obiskala Čenaj in mamin pepel stresla v morje, kot veleva tradicija.

Kamala Harris prihaja iz družine uspešnih ljudi – njen stric Gopalan Balachandran je akademik, njen dedek pa je bil strokovnjak za begunce. Bil je tudi svetovalec prvega predsednika Zambije v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Thulasendhrapuram
Foto: PROFIMEDIA

Za BBC je spregovoril tudi R. Rajaraman, zaslužni profesor teoretične fizike na univerzi v Delhiju, ki je bil sošolec Kamaline matere. “Kamala je že nekaj časa vidna osebnost. To ni veliko presenečenje, temveč nekaj, kar se je pripravljalo že več let,” je dejal.

S Shyamalo je izgubil stike, vendar sta se ponovno srečala sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je potoval v ZDA. Takrat je spoznal tudi malo Kamalo in njeno sestro Mayo. “Njena mama je bila pozitivna oseba in to je tudi v Kamali,” je še povedal Rajaraman.

Prebivalci indijske vasice, ki so od ZDA sicer oddaljeni na tisoče kilometrov, čutijo povezanost z njenim potovanjem. Upajo, da jih bo Kamala nekega dne obiskala ali pa da bo vas vsaj omenila v enem od govorov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje