Iranska revolucionarna garda zasegla tuji tanker, s katerim so tihotapili gorivo

Svet 28. Jan 202417:20 0 komentarjev
Ladje ob izraelski obali
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Iran naj bi zasegel tuj naftni tanker, ki je po poročanju tamkajšnjih medijev prevažal približno dva milijona litrov tihotapljenega goriva. Posadko naj bi aretirali.

Iranska revolucionarna garda je po poročanju lokalnih medijev danes zasegla tuj naftni tanker, ki naj bi v bližini južne obale države prevažal približno dva milijona litrov tihotapljenega goriva. Posadko ladje, ki pluje pod zastavo ene od držav Oceanije, so aretirali, poročanje iranskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Iran je velik proizvajalec nafte in ima ene od najnižjih cen goriva na svetu, kar spodbuja trgovanje z njim. Iranska varnostne sile redno poročajo o posredovanjih proti tankerjem, ki da v Perzijskem zalivu nezakonito prevažajo gorivo.

Septembra lani je Iran denimo zasegel dva tankerja pod zastavama Paname in Tanzanije in aretiral njuni posadki.

Ameriška vojska je nedavno okrepila svojo prisotnost na območju, češ da Iran zasega ladje na strateški pomorski poti. Julija lani je Washington obtožil iransko revolucionarno gardo, da je zasegla trgovsko ladjo, dan pred tem pa izvedla dva podobna poskusa ob obali Omana. Teheran trdi, da je zasežena ladja tihotapila več kot milijon litrov goriva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!