Iranski veleposlanik pri ZN: “Uboj Nasrale ne bo minil brez posledic”

Svet 29. Sep 202408:42 1 komentar
Nagovor Hasana Nasrale
Foto: REUTERS/Mohamed Azakir

Izrael je ponoči nadaljeval obstreljevanje tarč Hezbolaha v Libanonu. Življenje so izgubili vsaj štirje ljudje. "To je najhujši trenutek, ki ga je država doživela," je dejal guverner Bejruta Marwan Abboud. Iranski veleposlanik pri Združenih narodih pa je dejal, da uboj Nasrale "ne bo minil brez posledic".

Po petkovih večernih izraelskih napadih, v katerih so bili ubiti glavni vodja Hezbolaha Hasan Nasrala in drugi pomembni poveljniki te organizacije, ki je zdaj tako rekoč obglavljena, so izraelske obrambne sile (IDF) tudi danes ponoči napadle ducat ciljev Hezbolaha v Libanonu – predvsem poslopja, kjer Hezbolah hrani orožje in ostalo vojaško opremo.

Po podatkih libanonske državne tiskovne agencije so v nedeljskih napadih življenje izgubili štirje ljudje, v soboto jih je po podatkih libanonskega zdravstvenega ministrstva umrlo 33, okoli 200 pa naj bi jih bilo ranjenih.

“To je najhujši trenutek, ki ga je država doživela,” je za BBC dejal guverner Bejruta Marwan Abboud in mednarodni skupnosti očital: “Kot da ni pomembno, kaj se tukaj dogaja.”

Izrael poudarja, da njihovi napadi niso usmerjeni proti libanonskemu ljudstvu, temveč proti teroristični organizaciji, umirajo tudi civilisti. Koliko, IDF kot so dejali v soboto, ne ve.

Foto: Karamallah Daher/REUTERS

Iran: Uboj Nasrale “ne bo minil brez posledic”

Izrael pravi, da je v zadnjih dneh zadel na stotine tarč Hezbolaha. Izraelski udarec tej organizaciji je hud, a CNN opozarja, da je tudi v preteklosti Izrael že ubil nekatere pomembne člane Hezbolaha, gibanje pa ni odmrlo, ampak se je krepilo.

Iran je tudi pozval Varnostni svet Združenih narodov k izrednemu zasedanju. Iranski veleposlanik pri ZN Amir Iravani pa je ob tem posvaril, da Teheran “takšne agresije” ne bo toleriral. Dejal je, da bo Iran odgovoril in da uboj Nasrale “ne bo ostal brez posledic”.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal, da se bodo napadi nadaljevali, ali bodo izraelske oborožene sile tudi vkorakale v Libanon, pa še ni jasno. Po navedbah visokega predstavnika Bidnove administracije v ZDA naj bi možnost kopenskega vdora in ofenzive obstajala, piše CNN.

Po podatkih visokega komisariata Združenih narodov za begunce je po napadih iz Libanona v Sirijo prebežalo več kot 50.000 ljudi, več kot 200.000 pa je razseljenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje