Irci na referendumu med drugim tudi o vlogi žensk

Svet 08. Mar 202417:09 0 komentarjev
referendum na Irskem
Foto: PROFIMEDIA

Irci odločajo o dveh predlogih za posodobitev ustave. Volivci odločajo o razširitvi opredelitve družine in o tem, da skrbi za družinske člane ne bi več prepisovali samo ženskam.

Na Irskem danes na dveh referendumih odločajo o predlogih za posodobitev ustave pri vprašanju družine in vloge žensk. Okoli 3,5 milijona volivcev odloča o razširitvi opredelitve družine in o tem, da skrbi za družinske člane ne bi več pripisovali samo ženskam. Podpora ni gotova, čeprav glavne politične stranke podpirajo obe dopolnili.

Do nedavnega so ankete napovedovale gladko podporo referendumoma, ki potekata prav na mednarodni dan žensk. Zadnje ankete pa so pokazale, da je izid vse bolj negotov, tudi zaradi nejasnosti referendumskih vprašanj. Tudi irski premier Leo Varadkar, ki vodi desnosredinsko koalicijsko vlado, ki je predlagala referenduma, je ta teden priznal, da nobeno dopolnilo nima zagotovljene podpore, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izidi bodo po napovedih znani v soboto.

Volivci odločajo o tem, ali bodo definicijo družine, ki je v ustavi iz leta 1937 opredeljena samo na podlagi zakonske zveze, razširili. Tako bi bilo po novem zapisano, da je družina “utemeljena na zakonski zvezi ali drugih trajnih odnosih”. S sprejemom tega dopolnila bodo imele različne družinske enote enake ustavne pravice in zaščito, kot jih imajo sedaj samo družine poročenih parov, poroča britanski BBC.

Drugo dopolnilo pa bi v ustavo vneslo zapis, da država priznava, da skrb, ki si jo medsebojno zagotavljajo člani družine, daje družbi oporo, brez katere ni mogoče doseči skupnega dobrega. Sedaj namreč piše, da to skrb nudijo ženske. Obe dopolnili se nanašata na 41. člen ustave.

referendum na Irskem
Foto: PROFIMED(IA

Dopolnilom nasprotujeta skrajna desnica in katoliška skupnost

Po poročanju irske javne televizije RTE je bil udeležba sredi dneva majhna. Varadkar je po oddaji glasu danes pozval Irce, naj glasujejo za, “da bodo vse družine enakopravne”. V upanju na večjo volilno udeležbo je še izpostavil, da odločajo tisti, ki pridejo na volišča, poroča AFP.

Irska, članica Evropske unije s 5,3 milijona prebivalcev, je sicer ustavo iz leta 1937 že večkrat dopolnila, med drugim leta 2015, ko je uzakonila poroke istospolnih parov in leta 2018, ko je uzakonila splav.

Direktorica irskega nacionalnega sveta žensk Orla O’Connor je izpostavila, da je cilj današnjih referendumov “narediti še en korak naprej za enakost med spoloma”.

David Quinn, ustanovitelj inštituta Iona, ki zagovarja interese katoliške skupnosti in spremembam nasprotuje, pa je ocenil, da “nihče ne ve natančno, kaj je trajen odnos, medtem ko vsi natančno vedo, kaj je zakonska zveza”. Komentatorji, ki so blizu skrajni desnici, pa izpostavljajo, da bi z razširitvijo pojma družine spodbujali poligamna razmerja ali združevanje družin migrantov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!