Italija načrtuje srečanje s slovenskimi oblastmi glede vprašanja prebežnikov

Slovenija 14. Jan 202317:29 1 komentar
Migrants disembark from the Ocean Viking ship in the port of Ancona
Michael Bunel/Sos Mediterranee

Italijanski notranji minister Piantedosi je danes v Trstu dejal, da si zahodni sosedje želijo okrepiti prizadevanja za vračanje prebežnikov, ki nezakonito vstopijo v državo. Rim naj bi si pri reševanju migrantske krize želel tudi tesnejšega sodelovanja s Slovenijo, predvsem pri upočasnitvi toka nezakonitih migracij na balkanski poti.

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ob robu delovnega obiska v Trstu naznanil, da v zvezi s tesnejšim sodelovanjem načrtuje srečanje s slovenskimi oblastmi.

“S Slovenijo smo že vzpostavili plodne odnose pri razvoju preiskav in instrumentov za preprečevanje tihotapljenja na balkanski poti,” je dejal notranji minister. Ob tem pa je poudaril, da si Italija želi tudi okrepiti prizadevanja za vračanje prebežnikov, ki so nezakonito vstopili v Italijo.

“Prepričani smo, da je vračanje prebežnikov legitimen instrument, ki ustreza evropskim in mednarodnim standardom, in naša dolžnost je, da ga okrepimo. To je treba storiti skupaj z našimi partnerji,” je še dodal Piantedosi, ki se je v Trstu udeležil zasedanja odbora za javni red in varnost, glavna tema pa so bile nezakonite migracije.

“Prisluhnili smo krajevnim varnostnim organom, ki na lastni koži poznajo stanje, in se z njimi pogovorili, kako se lotiti reševanja situacije, s človečnostjo seveda, hkrati pa tudi s potrebnima pokončnostjo in strogostjo,” je dejal po poročanju Primorskega dnevnika.

V nekaj več kot tednu dni v Italijo prispelo 3673 prebežnikov

Piantedosi se je v Trstu udeležil zasedanja odbora za javni red in varnost, ki ga je sklical v ponedeljek imenovani tržaški prefekt Pietro Signoriello. Sprejela sta ga tudi predsednik dežele Furlanija- Julijska krajina Massimiliano Fedriga ter tržaški župan Roberto Dipiazza, poroča Primorski dnevnik.

Italija se že dlje časa sooča z velikim številom prebežnikov, ki prispejo na njeno ozemlje. Glede na nedavne podatke italijanskega notranjega ministrstva je letos v nekaj več kot tednu dni v državo prispelo že 3673 prebežnikov, v celotnem lanskem letu pa približno 102.000.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje