Italija OpenAI obtožila kršenja varstva podatkov

Svet 30. Jan 202419:28 0 komentarjev
OpenAI - ChatGPT
Foto: PROFIMEDIA

Italija je lani zaradi pomislekov glede varstva osebnih podatkov za nekaj tednov že blokirala priljubljeno platformo ChatGPT. Sedaj pa je informacijski pooblaščenec njegovega ustvarjalca, podjetje OpenAI, obtožil kršenja splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR).

Italijanski informacijski pooblaščenec je podjetje OpenAI, ki je predlani izdelalo slavnega klepetalnega robota umetne inteligence ChatGPT, obtožilo kršenja splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR). Ameriško podjetje ima zdaj 30 dni časa za odgovor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski regulator je priljubljeno platformo ChatGPT zaradi pomislekov glede varstva osebnih podatkov lani za nekaj tednov blokiral, s čimer je Italija postala prva zahodna država, ki se je odločila za tako potezo.

V Italiji menijo, da OpenAI nima pravne podlage za utemeljitev množičnega zbiranja in shranjevanja osebnih podatkov za usposabljanje algoritmov, na katerih temelji ChatGPT. Zmotilo jih je tudi pomanjkanje preglednosti o izbranih podatkih.

“Razpoložljivi dokazi kažejo na kršitev”

Zdaj je informacijski pooblaščenec zaključil, da “razpoložljivi dokazi kažejo na obstoj kršitev splošne uredbe EU o varstvu podatkov”.

OpenAI ima 30 dni časa za odgovor na obtožbe v zvezi z domnevnimi kršitvami.

Italijanski regulator bo sicer, kot je napovedal, pri dokončni odločitvi upošteval izsledke delovne skupine, ki jo je ustanovil osrednji podatkovni regulator EU, da bi državam pomagal pri reševanju težav v zvezi s ChatGPT.

#related-news_3

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!