Italijani prijeli organizatorja drznega pobega ruskega poslovneža Usa

Svet 14. Jun 202417:51 1 komentar
italijanska policija
Simbolična fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

Na rimskem letališču so policisti prijeli v Švici živečega Rusa, ki je lani organiziral lanski pobeg ruskega poslovneža Artjoma Usa. Po navedbah tožilstva je danes prijeti Dmitrij Čirakadze stopil v stik s srbsko kriminalno združbo, ki je nato izvedla Usov pobeg iz milanskega hišnega pripora. Od tam so ga v več avtomobilih preko Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine spravili v Srbijo, od koder je z letalom odpotoval v Rusijo.

V Italiji so danes prijeli v Švici živečega Rusa Dmitrija Čirakadzeja, ki ga sumijo, da je organiziral lanski pobeg ruskega poslovneža Artjoma Usa iz hišnega pripora blizu Milana. V Rusijo je pobegnil med čakanjem na izročitev ZDA, kjer je obtožen vpletenosti v nezakonit izvoz ameriške vojaške tehnologije v Rusijo.

Po poročanju italijanskih medijev je 54-letnega Čirakadzeja policija prijeli na rimskem letališču in priprla v okviru preiskave pobega Usa marca lani. V okviru te preiskave so že prijeli pet osumljencev, ki so mu pomagali pri begu. Med njimi je tudi slovenski državljan, ki so ga januarja letos prijeli v Ljubljani. Tri osumljence so v minulih mesecih prijeli v Italiji, enega pa v BiH.

Čirakadze, ruski poslovnež, je po navedbah milanskega tožilstva soustanovitelj skupine Pravo.ru, ki zagotavlja pomoč ruskim sodnim spletnim stranem. Je tudi delničar številnih ruskih podjetij skupaj s člani družine Us, s katerim skupaj s soprogo sodeluje v številnih poslih, tudi mednarodnih. Je pripadnik ruske aristokracije kot potomec velikega gruzijskega vojvode, poroča portal L’Unione Sarda.

Po navedbah tožilstva je organiziral pobeg Usa, tako da je stopil v stik s srbsko kriminalno združbo, ki ga je nato izvedla. Bil je tudi v stalnih stikih z Usovo družino.

Artjom Us, poslovnež in sin ruskega oligarha blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je v ZDA obtožen zarote za prevaro ZDA, zarote za bančne prevare, pranja denarja, tihotapljenja nafte in drugih kršitev sankcij, uvedenih proti Rusiji.

Obtožen je, da je kriminalne dejavnosti izvajal preko svojega podjetja s sedežem v Hamburgu. ZDA trdijo, da je v Rusijo mimo sankcij spravil milijone sodov nafte iz Venezuele in občutljivo tehnološko opremo, ki se lahko uporabi za vojaške namene. Ameriško pravosodno ministrstvo trdi, da so nekaj te opreme našli na bojiščih v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oktobra 2022 so ga aretirali v Milanu. Italijansko sodišče je nato marca lani odobrilo njegovo izročitev ZDA, Us pa je naslednji dan iz hišnega pripora pobegnil iz Italije z več avtomobili preko Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine v Srbijo, od koder je z letalom odpotoval v Rusijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje