Italijanska mornarica v Albaniji izkrcala prve prebežnike

Svet 16. Okt 202410:16 0 komentarjev
Prebežniki med izkrcanjem v albanskem pristaišču
Foto: REUTERS/Florion Goga

Ladja italijanske mornarice je danes pristala v albanskem pristanišču Shengjin, kjer je v tamkajšnji sprejemni center pripeljala prvo skupino prebežnikov. Skupina 16 moških iz Bangladeša in Egipta, ki so jih prestregli v morju južno od Lampeduse, je prva skupina prebežnikov, ki bo na odločitev o njihovi prošnji za azil čakala v Albaniji.

Z ladjo italijanske mornarice je danes v Albanijo prispela prva skupina prebežnikov, ki jih bodo v skladu z dogovorom med Rimom in Tirano med obravnavo njihovih prošenj za azil namestili v nedavno vzpostavljenem sprejemnem centru. Gre za skupino 16 moških iz Bangladeša in Egipta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ladja s prebežniki se je zasidrala v albanskem pristanišču Shengjin. Tja je prispela po 36 urah plovbe, na njenem krovu pa je skupina 16 moških, ki so jih italijanske oblasti v nedeljo zvečer prestregle na odprtem morju, južno od Lampeduse.

Najprej bodo prebežniki v centru v neposredni bližini pristanišča opravili zdravniški pregled in identifikacijski postopek, nato pa jih bodo namestili v 20 kilometrov oddaljenem sprejemnem centru v kraju Gjader. Tam bodo počakali na končanje obravnave njihove prošnje za azil.

V okviru nastanitvenih objektov je tudi center za repatriacijo, kamor bodo namestili tiste, ki jim bodo prošnje za azil zavrnili. Tretji del pa je majhen zapor, kamor naj bi zaprli tiste, ki bi v centru storili kazniva dejanja. Prvotna kapaciteta centra je 1.000 ljudi, dolgoročno naj bi se zvišala na 3.000. Tako center v Shengjin kot v Gjaderu sicer delujeta v skladu z italijansko zakonodajo, tudi zaposleni so italijanski državljani. Prošnje za azil bodo prek video povezave na daljavo obravnavali italijanski sodniki.

Italijanska ladja pluje v albansko pristanišče Shengjin
Foto: REUTERS/Florion Goga

S prvima centroma za identifikacijo in sprejem prebežnikov v drugi državi želi Italija po navedbah Rima pospešiti obravnavo prošenj za azil ali morebitne repatriacije, medtem ko se sooča s povečanim številom prebežnikov prek Sredozemskega morja.

Dogovor med Rimom in Tirano je sprožil ostre kritike opozicije in zagovornikov človekovih pravic, tako v Italiji kot v Albaniji. Skrbi jih zlasti, če bodo prosilci za azil deležni ustrezne zaščite. Izražajo tudi pomisleke glede skladnosti ureditve z mednarodnim pravom.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je v torek znova zavrnila kritike. “Gre za novo, pogumno pot, kakršne še ni bilo, in ki odlično odseva evropskega duha,” je dejala in menila, da gre za zgled, ki bi mu veljalo slediti tudi v drugih državah.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!