Italijanski minister razburil opozicijo: “To Italijo vrača v čas fašizma”

Svet 18. Apr 202322:01 0 komentarjev
Francesco Lollobrigida
PROFIMEDIA

Italijanski minister za kmetijstvo Francesco Lollobrigida je s svojo izjavo o migracijah sprožil ogorčen odziv opozicije. Kot je dejal, migracije niso rešitev za demografske težave Italije, katere rodnost je lani dosegla rekordno nizko raven.

Italijanski minister za kmetijstvo Francesco Lollobrigida, svak premierke Giorgie Meloni, je posvaril pred “etnično zamenjavo prebivalstva” v Italiji zaradi migracij in sprožil ogorčen odziv opozicije.

Lollobrigida, eden vodilnih politikov desničarske stranke Bratje Italije pod vodstvom premierke Meloni, je v govoru na kongresu sindikalne konfederacije CISAL v Rimu dejal tudi, da “rojstev ni mogoče spodbujati s prepričevanjem ljudi, naj več časa preživijo doma, ker se s tem krepijo odnosi”.

Po njegovem mnenju je prava pot vzpostavitev blaginje, ki ljudem omogoča, da delajo in imajo družine, ter podpora mladim parom pri iskanju zaposlitve. “Ne smemo se prepustiti ideji o etnični zamenjavi: Italijani imajo manj otrok, zato jih nadomestimo z drugimi. To ni prava pot,” je še dejal nečak pokojne italijanske igralke Gine Lollobrigide.

Opozicija: Beseda ministra Italijo vračajo v čas fašizma

Vodja levosredinske opozicijske Demokratske stranke Elly Schlein je njegovo izjavo ostro kritizirala in ocenila, da ministrove besede spominjajo na stališča o nadvladi bele rase in Italijo vračajo v čas fašizma.

“Ministrove besede so odvratne in nesprejemljive za nekoga na njegovem položaju. Vračajo nas nazaj v 30-ta leta prejšnjega stoletja,” je dejala Schlein. Izrazila je upanje, da se bosta premierka Meloni in vlada distancirali od teh izjav, “izrečenih ravno na dan, ko je predsednik Sergio Mattarella obiskal nekdanje nemško koncentracijsko taborišče v Auschwitzu”.

“Minister, ki se pri resnem in osrednjem vprašanju upadanja števila rojstev sklicuje na psevdo-doktrino etničnega nadomeščanja, ni vreden svoje funkcije. Mislim, da ni več kaj reči. Sram me je zanj,” je na Twitterju zapisal socialistični senator Filippo Sensi.

Letos je sicer v Italijo prišlo že okoli 32.700 nezakonitih priseljencev, medtem ko jih je v enakem obdobju lani prišlo 8400. Da bi se lažje soočili z njihovim velikim številom, je vlada minuli teden za pol leta razglasila izredne razmere.

Italijanski statistični urad (Istat) pa je konec marca objavil, da so v Italiji lani zabeležili rekordno nizko število rojstev. Rodilo se je približno 393.000 otrok, obenem pa je bilo število umrlih skoraj dvakrat višje in je znašalo 713.000. Število prebivalcev Italije je lani posledično padlo pod 59 milijonov in se zmanjšalo za skoraj milijon ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!