Italijanski prevozniki zaradi stavke odpovedali več sto letov

Svet 21. Okt 202214:47 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Italijanske letalske družbe so zaradi stavke zračnih kontrolorjev družbe Enav danes odpovedale več sto letov. Samo italijanski nacionalni prevoznik ITA jih je odpovedal 200, večinoma je šlo za notranje lete. Zračni kontrolorji zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje.

Poleg ITA so lete odpovedali tudi drugi letalski prevozniki, med njimi nizkocenovni Eurowings, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ryanair jih je odpovedal 600, zaradi česar je bilo prizadetih 110.000 potnikov.

K stavki so pozvali sindikati zračnih kontrolorjev CGIL, CISL in UIL. Najbolj bo prekinitev dela vplivala na letališča v Rimu, Milanu in Benetkah.

Potniki so bili sicer po poročanju dpa o stavki obveščeni pravočasno, zato na letališčih ni bilo prevelike gneče. Po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa je bil terminal 1 na rimskem letališču Fiumicino danes napol prazen.

“Vsem potnikom se opravičujemo za nevšečnosti,” so zapisali v sindikatu UIL, pri tem pa izpostavili, da so pogoji dela, kakršne kontrolorjem prometa nudi Enav, nemogoči. Podjetje Enav je sicer v delni državni lasti.

Sindikati zahtevajo spremenjen delovnik in višje plače. Če jim vodstvo podjetja ne bo prisluhnilo, so stavko pripravljeni tudi zaostrovati. Nazadnje so zaposleni v Enavu stavkali 17. julija. Tudi takrat so bili letalski prevozniki primorani v odpovedi številnih letov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!