Italijansko sodišče humanitarce oprostilo obtožb sodelovanja s trgovci z ljudmi

Svet 19. Apr 202416:03 0 komentarjev
migranti
Slika je simbolična (Foto: PRODFIMEDIA)

Deset članov organizacij Jugend Rettet, Save The Children in Zdravniki brez meja (MSF) je bilo na italijanskem sodišču oproščenih sodelovanja s trgovci z ljudmi. Tožilci so med sojenjem zatrdili, da niso prebežnikom nudili nikakršne pomoči, temveč le delovali kot njihovi taksisti.

Italijansko sodišče je danes izreklo oprostilno sodbo desetim članom organizacij Jugend Rettet, Save The Children in Zdravniki brez meja (MSF), ki so v Sredozemskem morju reševali prebežnike. S tem je po sedmih letih zaključilo postopek proti deseterici, ki je bila obtožena sodelovanja s trgovci z ljudmi in pomoči pri nezakonitem priseljevanju.

Italijanske oblasti so delo nevladnih organizacij pri reševanju prebežnikov v Sredozemskem morju pod drobnogled vzele leta 2016, ko so v državi zabeležili visok porast prihodov prebežnikov . Leta 2016 jih je namreč v Italijo vstopilo okoli 181.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanji italijanski policist, ki je bil zaposlen kot varnostnik na ladji Vos Hestia organizacije Save the Children, je prvi nevladne organizacije obtožil sodelovanja s trgovci z ljudmi. Policija je nato sprožila preiskavo, na ladjo namestila tajnega agenta, preiskovalci pa so tudi prisluškovali humanitarcem, odvetnikom in novinarjem, kar je v Italiji povzročilo ogorčenje.

Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Delovali kot taksisti prebežnikov

Tožilstvo je leta 2017 člane humanitarnih organizacij Jugend Rettet, Save The Children in MSF obtožilo, da so sklepali dogovore s trgovci z ljudmi ter z njimi usklajevali svoje akcije iskanja in reševanja prebežnikov ob obali Libije. Tožilci so prav tako opozorili, da prebežnikom niso nudili nikakršne pomoči, temveč da so le delovali kot njihovi taksisti.

Po izreku oprostilne sodbe je organizacija Save the Children sporočila, da je resnica vendarle prišla na dan. MSF pa je dodala, da so bili člani organizacije sedem let deležni obrekovanja in lažnih obtožb, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Člani posadke ladje Iuventa, po kateri se je tudi poimenoval sedem let trajajoč sodni primer, so medtem izrazili “globoko zaskrbljenost zaradi nepopravljive škode, ki sta jo povzročila preiskava in sojenje”. “Primer Iuventa je pomenil začetek javne obrekovalne kampanje, katere cilj je bil legitimirati zatiranje reševanja na morju,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!