Otroci v Italiji ne bodo več avtomatično dobili očetovega priimka

Svet 27. Apr 202222:22 > 22:37 1 komentar
Dojenček
Profimedia

Italijanski otroci bodo dobili ob rojstvu priimek obeh staršev, je odločilo italijansko ustavno sodišče, ki je s tem razveljavilo tradicijo, po kateri vsi novorojenčki ob rojstvu avtomatsko dobijo očetov priimek, poroča britanski The Guardian. Če pa se bosta starša strinjala, bo imel lahko otrok še vedno le en priimek.

Ta praksa, po kateri so otroci ob rojstvu avtomatsko prejeli priimek očeta, je “diskriminatorna in škodljiva” za identiteto otroka, je v odločitvi zapisalo italijansko ustavno sodišče in dodalo, da bi morala imeti oba starša možnost, da izbereta priimek otroka.

Dodali so, da bi morali otroci ob rojstvu dobiti priimka obeh staršev, v vrstnem redu, kot se odločita starša. Lahko pa se starša dogovorita, da bo imel otrok le en priimek, je po pisanju medija še dodalo sodišče. Ta odločitev bo veljala tako za otroke poročenih kot neporočenih staršev, pa tudi za posvojene otroke, piše Primorski dnevnik.

Da bi lahko to odločitev udejanjili v praksi, mora zdaj poskrbeti italijanski parlament, ki mora ustrezno spremeniti zakonodajo. Elena Bonetti, italijanska ministrica za družino, je ob tem na družbenem omrežju Facebooku zapisala, da bo vlada pri tem podprla parlament. Dodala je, da morajo to uresničiti in da je to prednostna in nujna naloga politike. Ob tem je zapisala, da bi morala oba starša prevzeti enako odgovornost za vzgojo otroka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje