Italijo skrbi, da se bo skrivnostna superjahta Šeherezada izognila sankcijam

Gospodarstvo 06. Maj 202218:11 1 komentar

Italijanske oblasti skrbi, da bi superjahta Šeherezada, ki naj bi bila povezana z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, zapustila ladjedelnico v Toskani, še preden bi odkrili njenega pravega lastnika.

“Skrivnostno” Šeherezado, vredno približno 662 milijonov evrov, od marca preiskujejo zaradi morebitnih povezav s sankcioniranimi ruskimi oligarhi. Kdo je njen lastnik, italijanska finančna policija še ni odkrila. A ekipa Alekseja Navalnega trdi, da je njen lastnik nihče drug kot ruski predsednik Vladimir Putin.

Italijanske oblasti pa trenutno skrbi, da bo 459-metrsko plovilo, ki je bilo od septembra na popravilu, zapustilo toskansko pristanišče Marine di Carrara. Po poročanju časnika New York Times so namreč Šeherezado v torek iz suhega doka spustili v vodo. Po informacijah ameriškega časnika bi lahko ladjedelnico zapustila do konca junija. Italijanska finančna policija tako hiti z ugotavljanjem lastništva, še preden bi plovilo lahko izplulo in se s tem izognilo sankcijam. 

Superjahta se je namreč doslej izognila usodi nekaterih luksuznih jaht ruskih oligarhov, ki so se znašli na črnem seznamu EU, Velike Britanije in ZDA zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Kdo je lastnik skrivnostne Šeherezade?

Kapitan luksuzne jahte ni izključil možnosti, da je lastnik ladje Rus, vendar je zavrnil ostala namigovanja o identiteti lastnika. Lastniki prestižnih jaht se navadno ne izpostavljajo v javnosti, prav tako nočejo razkriti ostalega premoženja. Pri Šeherezadi je neznank še več. Vsi delavci in člani posadke morajo podpisati pogodbe o tajnosti, prav tako pa imena zaposlenih ostajajo skrivnost za vse, ki so na kopnem. V italijanskih medijih se sicer kot možen lastnik omenja Eduard Khudainatov, naftni magnat in dolgoletni sodelavec Igorja Sečina, tesnega Putinovega zaveznika. A ekipa Alekseja Navalnega trdi, da je njen lastnik nihče drug kot Putin.

Luksuzna jahta ima v notranjosti bazen, ki se lahko prekrije in tako postane plesišče, polno opremljeno telovadnico, pozlačeno kopalnico in celo kamin na drva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje