Iz Ria Tinta poročanja o spolnih napadih, ustrahovanju in rasizmu

Svet 01. Feb 202217:43 > 17:43 0 komentarjev
Rio Tinto
PROFIMEDIA

Anglo-avstralski rudarski velikan Rio Tinto, katerega ime se je v soseščini veliko omenjalo zaradi predvidenega rudnika litija v srbski Loznici, se spopada s težavami zaradi spolnih napadov, ustrahovanja in rasne diskriminacije, razširjenih "povsod v podjetju".

Vodstvo giganta je preiskavo naročilo, potem ko so izbruhnili pritožbe in škandali, med njimi incident v Zahodni Avstraliji, kjer je ob razširitvi rudnika železove rude prišlo do razstrelitve starodavnega aboridžinskega najdišča.

Poročilo ima 85 strani, temelji pa na informacijah 10.000 zaposlenih, zbranih v osmih mesecih. Kot se je izkazalo, je ustrahovanje v podjetju sistemsko, rasizem pa nekaj običajnega. Prihajalo naj bi tudi do spolnega nadlegovanja.

Poleg tega poročilo govori o zastrupljeni delovni klimi, dominantnosti belcev in moških. Ženske zaposlene naj bi se pozivalo k oralnemu seksu in se jih sililo voditi seznam moških kolegov, ki se jim je treba ponoči izogibati.

V zadnjih petih letih je posilstvo ali poskus posilstva oz. spolnega napada prijavilo 21 žensk v podjetju. Nadlegovanje naj bi jih doživela tretjina.

Del Ria predstavljajo rudniki, talilnice in rafinerije, ki se pogosto nahajajo na oddaljenih lokacijah, pri čemer veliko število od 45.450 zaposlenih živi na kraju dela. Mnogi med njimi so prekarci.

Poročilo vključuje 26 priporočil, med njimi za potrebne spremembe na področjih nadzora in usposabljanja vodstva.

Rio Tinto je želel delovati tudi v Srbiji, kjer je načrtoval gradnjo rudnika litija na območju mesta Loznica. V njem naj bi med drugim pridobivali litijev karbonat, ki je potreben v proizvodnji baterij za električna vozila in hranjenje energije, pridobljene iz obnovljivih virov. Rio Tinto je bil pripravljen v projekt vložiti 2,4 milijarde dolarjev, a so projektu ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe, zato se mu je srbska vlada odpovedala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!