Belorusija in Latvija z medsebojnim izgonom diplomatov

Svet 24. Maj 202110:06 > 20:08 0 komentarjev
odzivi po preusmeritvi letala
Andrius Sytas/REUTERS

Po včerajšnji preusmeritvi letala, ki je bilo iz Aten na poti v Vilno, sta k mednarodni preiskavi dogodka pozvala ameriški državni sekretar Antony Blinken in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Odzivi se vrstijo iz mnogih zahodnih držav in novinarskih organizacij.

Medtem ko so se iz zahodnih držav zgrnile kritike in številni ostri odzivi na beloruske oblasti zaradi preusmeritve letala, na katerem je bil do beloruskih oblasti kritičen novinar Roman Protasevič, so v Minsku danes očitke zavrnili kot neutemeljene. Zahod so obtožili, da dogodek politizira in izrazili pripravljenost na mednarodno preiskavo.

“Ni dvoma, da je bilo ravnanje pristojnih oblasti (…) povsem v skladu z mednarodnimi pravili,” je povedal tiskovni predstavnik beloruskega zunanjega ministrstva Anatolij Glas. Po njegovih besedah je “žalostno”, da so se potniki Ryanairovega letala znašli v neprijetnem položaju. “Vendar pa ima letalska varnost absolutno prednost,” je dodal.

Tudi v Rusiji za mednarodno preiskavo

Tudi v Kremlju so poudarili, da morajo dogodek preiskati mednarodne oblasti, pristojne za letalstvo. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov ni želel komentirati dogodka. So pa bili do očitkov zahodnih držav kritični na ruskem zunanjem ministrstvu. “Šokirani smo, da je Zahod incident v beloruskem zračnem prostoru označil za ‘šokantnega’,” je na Facebooku zapisala tiskovna predstavnica ruskega ministrstva Marija Zaharova. Zahod je obtožila “ugrabitev, prisilnih pristankov in nezakonitih aretacij”.

Mednarodna organizacija civilnega letalstva (ICAO), ki deluje pod okriljem Združenih narodov, je sporočila, da bi lahko bil prisilni pristanek “v nasprotju s Čikaško konvencijo”, ki ščiti suverenost zračnih prostorov držav.

Odzivi po pristanku letala
Andrius Sytas/REUTERS

EU na pogovor poklical beloruskega veleposlanika

Kot so zapisali v sporočilu za javnost Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS), je generalni sekretar Stefano Sannino na zahtevo visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella na pogovor poklicali beloruskega veleposlanika Aleksandra Mikhnevicha. Od Mikhnevicha zahtevajo, da javno obsodi nedopustno ravnanje beloruskih oblasti.

“Veleposlanik Mihnevič je bil obveščen, da institucije in članice EU odločno obsojajo prisilno dejanje, s katerim so beloruske oblasti ogrozile varnost potnikov in posadke,” so še zapisali v sporočilu EEAS. Sannino je zahteval tudi takojšnjo izpustitev Protaseviča ter beloruskega veleposlanika pri EU seznanil tudi s stališčem EU,  da to dejanje beloruskih oblasti predstavlja nov poskus utišanja vseh opozicijskih glasov v državi.

Mikhnevicha, ki je tudi beloruski veleposlanik v Belgiji, je na pogovor poklicalo tudi belgijsko zunanje ministrstvo. Prav tako so ga poklicali na Češkem, kjer za tovrstno kršitev mednarodnega prava zahtevajo takojšen odgovor.

Na današnjem zasedanju voditeljev EU na vrhu v Bruslju bodo med drugim preučili tudi posledice dogodka, vključno z morebitnimi ukrepi proti odgovornim. O incidentu bodo razpravljali tudi na jutrišnjem rednem zasedanju veleposlanikov članic Nata.

Konvencija o mednarodnem civilnem letalstvu

Kot je za N1 pojasnil pravnik dr. Matjaž Nahtigal s FDV, ima država po Čikaški konvenciji suverenost v zračnem prostoru nad svojim ozemljem. Država se varuje pred protipravnimi vdori in drugimi nevarnimi dejanji. Vendar v splošnih načelih tudi določa, da države pogodbenice ne smejo uporabljati civilnega letalstva za cilje, ki bi bili v nasprotju s cilji te Konvencije (4. člen).

Bolj konkretno je področje opredeljeno v Protokolu o spremembi Konvencije o mednarodnem civilnem letalstvu iz leta 1984, ki v 3. bis členu med drugim določa, “da je vsaka država pri uresničevanju svoje suverenosti upravičena zahtevati pristanek civilnega letala na določenem letališču, če leti nad njenim ozemljem brez dovoljenja ali če obstajajo upravičeni razlogi za sklepanje, da se uporablja v namene, ki niso v skladu s cilji te konvencije; takemu letalu sme izdati tudi katera koli druga navodila za preprečevanje takih kršitev. V ta namen lahko države pogodbenice uporabijo katero koli primerno sredstvo, ki je v skladu z ustreznimi pravili mednarodnega prava, vključno z ustreznimi določbami te konvencije”.

Vsako civilno letalo mora ravnati v skladu z ukazom, izdanim skladno s točko b) tega člena.

Odzivi zahodnih držav

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je po Twitterju sporočil, da v ZDA močno obsojajo “šokantno” preusmeritev potniškega letala in aretacijo beloruskega opozicijskega novinarja Romana Protaseviča. Kot je še sporočil, se s partnerji že usklajujejo o naslednjem koraku.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je nedeljsko dogajanje opisal kot “resen in nevaren incident”, ki zahteva mednarodno preiskavo.

Opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je lani kandidirala za predsednico Belorusije, je danes na Twitterju pozvala k izpustitvi Protaseviča in njegovega dekleta Sofie Sapega. Po njenem je prav tako pomembno, da se preišče preusmeritev letala in da se konča “nekaznovanost Lukašenkovega režima”.

Med najostrejšimi odzivi je tisti iz Varšave – poljski premier Mateusz Morawiecki je namreč Minsk obtožil “ugrabitve” letala in “državnega terorizma”. Pozval je, naj Evropska unija sprejme odločitev o takojšnjih sankcijah zoper belorusko vlado. Uvedbo novih sankcij je na Twitterju podprl tudi slovenski premier Janez Janša.

Na dogodek so se že včeraj odzvali predstavniki EU: med drugim je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala k izpustitvi vseh potnikov, ki imajo pravico nadaljevati svojo pot. Predsednica Evropske komisije je preusmeritev letala na Twitterju opisala kot “nezakonito dejanje režima v Belorusiji”, ki bo imelo posledice.

Odzval se je tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je dogodek označil za mednarodni škandal, ki je ogrožal  življenja civilistov in ogrozil mednarodno varnost.

“EU se mora odločno, ne le načelno odzvati”

Odzvali so se tudi v Društvo novinarjev Slovenije (DNS) in najostreje obsodili nedopustna dejanja beloruskega režima ter se pridružili zahtevam o takojšnji izpustitvi aretiranega blogerja, študentke ter še 28 drugih novinarjev in medijskih delavcev, ki so pridržani v Belorusiji. Kot dodajajo v DNS, Evropska zveza novinarjev opozarja, da se je le v nekaj dneh število novinarjev za zapahi skoraj podvojilo.

“Pričakujemo, da bo Evropska unija končno resno vzela številne pozive k ukrepanju proti represivnemu režimu Lukašenka ter se na nedopustno preusmeritev letala in politično motivirane aretacije odzvala z odločnimi in konkretnimi ukrepi, ne le načelnimi obsodbami,” so še zapisali.

Sankcije zoper Belorusijo

Odzvali so se tudi v Dublinu, kjer ima Ryanair sedež. Premier Micheál Martin je dogodek opisal kot “absolutno nesprejemljivega”, navaja BBC.

K sprejetju dodatnih sankcij zoper Belorusijo je pozval tudi litovski predsednik Gitanas Nauseda (zoper belorusko vodstvo so sankcije sicer v veljavi že dalj časa). Kot je zapisal na Twitterju, bodo voditelji EU na današnjem vrhu evropskega sveta razpravljali o preusmeritvi letala, ki jo je imenoval “dejanje terorja s strani države”. Med drugim je predlagal, da bi morali zračni prostor Belorusije prepoznati kot “nevarnega” in podobno kot Blinken in Stoltenberg pozval k takojšnji preiskavi.

Litva je medtem sprožila preliminarno preiskavo, so sporočili iz urada litovskega generalnega tožilca. Tamkajšnja policija bo med drugim zaslišala potnike in člane posadke letala. Litovska vlada je prav tako pozvala svoje državljane, da zapustijo Belorusijo zaradi varnostnih razlogov.

Litovski minister za promet Marius Skuodis je kasneje sporočil, da Litva s 25. majem prepoveduje vse lete, ki bi sicer prečkali beloruski zračni prostor. “Varnost potnikov je prioriteta,” je še zapisal pristojni minister.

Podoben predlog naj bi danes na vrhu EU predstavila Poljska. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa napovedal poljski premier Mateusz Morawiecki, bo na zasedanju Evropskega sveta unijo pozval, naj prepove vse lete v Belorusijo in iz nje. Nedeljski incident je označil za “državni terorizem brez primere s strani Belorusije”.

Regionalni prevoznik airBaltic s sedežem v Latviji, ki tako kot Litva in Poljska meji na Belorusijo, je danes že sporočil, da se bo do nadaljnjega izogibal beloruskemu zračnemu prostoru.

Izgon diplomatov

Beloruske oblasti so danes izgnale vse uslužbence latvijskega veleposlaništva v Minsku z veleposlanikom na čelu, ker so na hokejskem svetovnem prvenstvu v Latviji namesto beloruske zastave izobesili zastavo tamkajšnje opozicije. Latvija je odgovorila z enakim ukrepom.

Latvijski veleposlanik v Belorusiji Einars Semanis je bil danes poklican na pogovor na belorusko zunanje ministrstvo zaradi žaljenja državne zastave. “Veleposlaniku je bil izražen močan protest v zvezi s situacijo,” je dejal beloruski zunanji minister Vladimir Makej.

Latvijskemu veleposlaniku so odredili, da mora v 24 urah zapustiti državo, diplomatsko in administrativno osebje pa mora oditi v 48 urah. Makej je dodal, da lahko v Minsku ostane en član administrativnega osebja, da bo skrbel za zgradbo veleposlaništva.

Latvija je na belorusko odločitev odgovorila z izgonom osebja beloruskega veleposlaništva v Rigi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!