Izbruh vulkana s pepelom prekril ruski polotok Kamčatka (VIDEO)

Svet 11. Apr 202315:01 0 komentarjev

Na Kamčatki je izbruhnil najaktivnejši ruski vulkan Šiveluč. Do osem centimetrov debela plast vulkanskega pepela je prekrila nekatere okoliške vasi, na polotoku je zaprtih nekaj šol. Vulkanologi so objavili rdeče opozorilo za letala, ruske letalske oblasti pa so pozvale posadke k spremljanju meteoroloških podatkov.

Na polotoku Kamčatka, skoraj 7.000 kilometrov vzhodno od Moskve, je okoli polnoči izbruhnil vulkan Šiveluč, ki velja za najaktivnejši vulkan v Rusiji.

Visok oblak gostega vulkanskega pepela so zaznali tudi satelitski posnetki iz okoliških vasi, ki so jih objavili znanstveniki. Na njih je vidna tudi do osem centimetrov debela plast pepela – najdebelejša v zadnjih 60 letih, ki se je naložil na plast snega.

Oblak pepela je zajel širše območje, do 108 tisoč kvadratnih kilometrov okoli vulkana. Po pobočju vulkana se je valila lava, ki je talila sneg, zato so oblasti izdale opozorilo pred nevarnostjo blatnih plazov ob okoliških avtocestah. Ob izbruhu so sprožile tudi opozorilo za letalstvo, zaprtih je nekaj šol, prebivalcem pa so priporočile, naj ostanejo doma in zaprejo okna.

Skupina za odzivanje na vulkanske izbruhe na Kamčatki (KVERT) je sporočila, da se je oblak pepela premaknil več sto kilometrov severno in jugozahodno od Šiveluča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozorili so, da lahko kadarkoli pride do novih izbruhov pepela, visokih do 15 kilometrov, kar lahko vpliva na letala na mednarodnih linijah in na nizko leteča letala.

Ruska agencija za zračni promet Rosaviacija pa je sporočila, da so posadke letal pozvali, naj zagotovijo varnost svojih letov. Dodale so, da so regionalne ekipe za upravljanje zračnega prometa pripravljene pomagati posadkam pri izbiri alternativnih varnih poti.

Guverner Kamčatke Vladimir Solodov je medtem povedal, da je pepel prizadel tri vasi, prebivalce teh odročnih krajev pa je pozval, naj ostanejo doma. Šiveluč je eden največjih ognjenikov na Kamčatki, ki je sicer zelo redko poseljena. Po ocenah v radiju sto kilometrov od vulkana živi manj kot 12.000 ljudi.

Vulkan je v enem dnevu izbruhnil več pepela kot v zadnjih 60 letih skupaj, opozarjajo vulkanologi. Oblak pepela je že dosegel višino 20 kilometrov. Po navedbah strokovnjakov bi lahko dosegel tudi glavno mesto polotoka Petropavlovsk-Kamčatski, ki je od vulkana oddaljeno približno 450 kilometrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po ocenah znanstvenikov je Šiveluč izbruhnil približno 60-krat v zadnjem desettisočletju. Eden večjih izbuhov je bil leta 2007. Vulkan je razdeljen na dva dela, Mladi Šiveluč z 2.800 metri je bil po poročanju znanstvenikov zelo aktiven v preteklih mesecih, Veliki Šiveluč je visok 3.283 metrov. Polotok Kamčatka, ki meri 1.200 kilometrov v dolžino in 450 kilometrov v širino, ima sicer približno 160 vulkanov, od katerih jih je približno 30 aktivnih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!