Izgnani Puigdemont bi se lahko vrnil v Katalonijo in tvegal aretacijo

Svet 15. Mar 202414:24 0 komentarjev
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Po tem ko je španski parlament sprejel zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov, je Carles Puigdemont sporočil, da se je pripravljen vrniti v domovino. Ob tem Puigdemont tvega tudi morebitno aretacijo.

Carles Puigdemont, ki je leta 2017 vodil poskus odcepitve Katalonije od Španije, se je po sprejetju zakona o pomilostitvi katalonskih separatistov v spodnjem domu parlamenta v Madridu pripravljen vrniti v domovino in tvegati aretacijo, je danes sporočil njegov odvetnik. Obenem je voditelj tudi pripravljen nastopiti na majskih volitvah v Kataloniji.

“Pripravljen je priti nazaj in biti aretiran,” je za katalonski radio RAC1 povedal odvetnik nekdanjega predsednika katalonske vlade Gonzalo Boye. Dodal je, da španske oblasti Puigdemontu ne glede na morebitno aretacijo ne morajo preprečiti, da bi postal predsednik Katalonije. To mu lahko, kot je poudaril, preprečijo le volivci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Puigdemont, ki zadnja leta živi v izgnanstvu v Belgiji, je že v sredo, kmalu po tem ko je spodnji dom španskega parlamenta s tesno večino sprejel zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov, izrazil upanje, da bo zakon začel veljati do konca maja. Napovedal je, da se namerava takrat tudi vrniti v domovino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegova stranka Skupaj za Katalonijo (Junts) je skupaj s Katalonsko republikansko levico (ERC) od vladajočih socialistov (PSOE) premierja Pedra Sancheza zahtevala sprejetje zakona v zameno za parlamentarno podporo, s katero bi Sanchezu zagotovili nov mandat.

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez (Foto: PROFIMEDIA)

Po neuspelem januarskem glasovanju o prvi različici zakona so se tri stranke vnovič dogovorile o njegovi vsebini. Ena osrednjih sprememb je bila drugačna opredelitev pojma terorizma, ki v drugi različici ne sledi španskemu kazenskemu zakoniku, temveč evropski direktivi iz leta 2017 in evropski konvenciji o človekovih pravicah. Skladno s tem naj zakon ne bi izključeval nikogar od vpletenih v poskus odcepitve.

Ravno proti Puigdemontu sicer v Španiji potekajo številni sodni postopki, tudi zaradi domnevnega terorizma. Kljub potrditvi zakona v spodnjem domu pa ni jasno, koliko časa bo še preteklo do njegove dokončne uveljavitve, zlasti zato, ker ga mora potrditi senat, kjer pa ima opozicija, ki zakonu nasprotuje, večino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!