Izrael in Hamas podaljšala premirje, humanitarna pomoč dosegla Gazo

Svet 28. Nov 202307:50 > 18:20 0 komentarjev

Humanitarnim organizacijam je med humanitarnim premorom uspelo dostaviti pomoč tudi na sever Gaze. Kljub pozivom Izraela k evakuaciji s severa enklave na območju še vedno ostaja več sto tisoč ljudi.

Podaljšanje prekinitve ognja bo omogočilo dobavo dodatne pomoči na območje, pa tudi nove izmenjave talcev in palestinskih zapornikov.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je danes sporočil, da so na sever dostavili hrano, vodo, šotore, odeje, zdravila in gorivo. Ker so dobili gorivo, bodo lahko znova zagnali naprave za razsoljevanje in pridobivanje vode. V hudo poškodovani bolnišnici Al Šifa v mestu Gaza pa so uspeli znova odpreti oddelek za dializo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob dvodnevnem podaljšanju prekinitve ognja bo Gazo dosegla še dodatna pomoč. Pred obalo Egipta v bližini mesta Al Ariš je v ponedeljek prispela tudi francoska bojna ladja, ki bo služila kot bolnišnica za ranjene civiliste, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA pa bodo poslale tri letala s hrano, zdravili in zimsko opremo. Gre za prvo ameriško vojaško letalo s pomočjo od začetka spopadov 7. oktobra. Prvo letalo bo predvidoma pristalo danes, druga dva pa v prihodnjih dneh.

Hamas izpustil še 12 talcev

Palestinsko gibanje Hamas je danes Rdečemu križu predalo 12 talcev, ki jih je zajelo v začetku oktobra, je potrdila izraelska vojska. Med njimi je deset Izraelcev in dva tuja državljana. Kmalu naj bi sledila tudi izpustitev okoli 30 Palestincev iz izraelskih zaporov. To bo že peta izmenjava ujetnikov med Hamasom in Izraelom.

Kljub dogovoru pa je na območju Gaze danes prišlo do izmenjave ognja. Več oseb naj bi streljalo na izraelske vojake, na dveh lokacijah v bližini položajev izraelskih sil pa naj bi eksplodirale tri eksplozivne naprave. To pomeni, da je bilo premirje kršeno, je sporočila izraelska vojska in dodala, da je več vojakov utrpelo lažje poškodbe.

Izraelska vojska je prav tako opozorila, da Hamas v Gazi hrani trupla treh njihovih vojakov. Število izraelskih vojakov, ki so bili ubiti od 7. oktobra, je tako naraslo na 395, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Tudi Hamas je potrdil izmenjavo ognja v Gazi, a je za kršenje dogovora o začasnem premirju obtožil izraelske sile. Ob tem je palestinsko gibanje poudarilo, da bodo še naprej spoštovali dogovor, dokler bo to počel tudi Izrael, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Upanje o podaljšanju premirja

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva je za televizijo Al Džazira izrazil upanje, da se bo premirje še podaljšalo. Kot je pojasnil, bodo v dveh dneh podaljšanja iz Gaze izpustili skupno 20 talcev, izraelske zapore pa bo lahko zapustilo 65 Palestincev.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je po današnji razpravi zunanjih ministrov članic izrazil upanje, da bosta strani še podaljšali prekinitev spopadov. “Eno od sporočil Nata je, da je pomembno, da ta konflikt ne eskalira v večji regionalni konflikt,” je po prvem delu zasedanja zunanjih ministrov, ki je bil med drugim namenjen dogajanju na Bližnjem vzhodu, povedal Stoltenberg. Iran pri tem pozivajo, naj obvladuje svoja zaveznika v regiji – Hamas in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah.

Doslej so v okviru štirih izmenjav izpustili 50 izraelskih talcev in 150 palestinskih zapornikov. Dodatno so izpustili še 19 talcev v okviru drugih dogovorov, med njimi tajske delavce.

V zadnji izmenjavi v ponedeljek je Izrael izpustil 33 palestinskih zapornikov, Hamas pa 11 talcev. Večina talcev ima dvojno državljanstvo, med njimi so tako Argentinci, Francozi in Nemci. Vse so ugrabili iz kibuca Niz Oz.

Od začetka spopadov 7. oktobra do tik pred prekinitvijo ognja je v enklavi umrlo skoraj 15.000 ljudi. OCHA je sicer sporočila, da številke niso uspeli neodvisno potrditi. Do 25. novembra je ob tem v Gazi umrlo 75 izraelskih vojakov.

Okoli 1,8 milijona od okoli 2,2 milijona prebivalcev je zaradi napadov moralo zapustiti svoje domove. Okoli 1,1 milijona ljudi je našla zatočišče v prostorih agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki so prenatrpani. Iz zatočišč poročajo o širjenju bolezni, kot so driska, obolenja dihal in kožni izpuščaji.

V Generalni skupščini ZN poteka redna seja o vprašanju Palestine, kjer večina držav običajno kritizira ravnanje Izraela – tokrat tudi v luči vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Skupščina sicer že desetletja pripravlja zasedanja na temo Palestine, kjer večina članic svetovne organizacije kritizira Izrael in glasuje o resolucijah, ki pa nimajo tako izrazite mednarodno-pravne veljave kot resolucije Varnostnega sveta. Egipt je za tokratno zasedanje ponovno pripravil resolucijo, ki zahteva konec izraelske okupacije Golanske planote v Siriji.

O konfliktu med Izraelom in Palestino danes razpravljajo tudi v državnem zboru. Mnenja o deklaraciji o razmerah v Palestini in Izraelu, ki so jo predlagali koalicijski poslanci, so sicer mešana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!