Izrael napadel begunsko taborišče v šoli, umrlo šest uslužbencev ZN

Svet 12. Sep 202406:32 > 14:42 2 komentarja
šola gaza
Otroci ob razdejani šoli v begunskem taborišču Nuseirat, 6. junij 2024 (Foto: Profimedia)

V izraelskem zračnem napadu na poslopje šole v begunskem taborišču Nuseirat v Gazi, kamor so se zatekli razseljeni Palestinci, je bilo v sredo ubitih šest uslužbencev Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA), je sporočil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Dejanje so med drugim obsodili v Bruslju, Berlinu in ZDA. Palestinsko islamistično gibanje Hamas je medtem v Dohi ponovilo pripravljenost na uresničitev prekinitve ognja, ki temelji na predlogu ZDA, ne namerava pa sprejemati kakršnihkoli novih pogojev. Po oceni WHO so v Gazi izpolnili prvi cilj kampanje cepljenja proti otroški paralizi.

Izraelska vojska in agencija za civilno obrambo Gaze sta pred tem sporočili, da je bil v zračnem napadu izraelskih sil na poslopje šole v begunskem taborišču Nuseirat ubitih 18 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je sporočila, da so njene zračne sile “izvedle natančen napad na teroriste, ki so delovali v Hamasovem poveljniško-nadzornem centru” na območju šole.

“Šola, spremenjena v zatočišče za 12.000 ljudi, je bila danes spet tarča izraelskih zračnih napadov. Med mrtvimi je šest uslužbencev UNRWA,” je Antonio Guterres sporočil na družbenem omrežju X. “Kar se dogaja v Gazi, je popolnoma nesprejemljivo,” je opozoril in dodal, da se morajo “te dramatične kršitve mednarodnega humanitarnega prava takoj končati”.

Napad so obsodili tudi vodja UNRWA Philippe Lazzarini, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ameriški državni sekretar Antony Blinken in Nemčija. Prvi je na omrežju X izpostavil, da je bilo od začetka vojne v Gazi ubitih že 220 članov osebja agencije. “Neskončno in nesmiselno ubijanje, dan za dnem,” je zapisal.

Borrell je poudaril, da mednarodna skupnost ne more in ne sme sprejeti neupoštevanje mednarodnega humanitarnega prava, v Berlinu pa so tako kot Guterres dejanje označili za nesprejemljivo in Izrael pozvali, naj zaščiti uslužbence ZN in druge humanitarne delavce. K zaščiti humanitarnih delavcev je v luči napada med obiskom v Varšavi pozval tudi Blinken.

UNRWA je sporočila, da gre za največje število smrtnih žrtev med njenim osebjem v enem napadu od začetka vojne, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poslopje šole, v katerem živi okoli 12.000 razseljenih Palestincev, predvsem žensk in otrok, je bilo od začetka vojne tarča izraelskih napadov že petič, je sporočila UNRWA.

Hamas za prekinitev ognja, a brez novih pogojev

Palestinsko gibanje Hamas pa je v sredo v Dohi ponovilo pripravljenost na uresničitev prekinitve ognja, ki temelji na predlogu ZDA, ne namerava pa sprejemati kakršnihkoli novih pogojev. Kot je sporočil Hamas, se je njihov glavni pogajalec Halil al Haja v Dohi sestal v katarskim premierjem, šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem in vodjo egiptovske obveščevalne službe Abasom Kamelom.

Na pogovorih o možnosti za prekinitev ognja v Gazi in izmenjavi talcev za zapornike so govorili o zadnjih dogodkih, niso pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP javili, ali je bil dosežen preboj. Zadnji krogi pogajanj, ki potekajo v Dohi in Kairu, se sicer osredotočajo na okvir, ki ga je maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden, ter na prehodni dogovor, ki je bil stranema predstavljen avgusta.

V izjavi po srečanju je Hamas ponovil, da ostajajo pripravljeni nemudoma uresničiti dogovor o prekinitvi ognja, ki bi temeljil na Bidnovem predlogu in prehodnem dogovoru. Znova je tudi poudaril zahtevo po umiku izraelskih sil s celotnega ozemlja Gaze. Zagotavljajo, da pogajalcem niso postavili drugih zahtev, obenem pa zavračajo kakršnekoli nove pogoje, ki bi jih predstavila katera od strani.

Otrok hodi mimo ruševin v Gazi
Otrok hodi mimo ruševin v Gazi (Foto: Hatem KhaledREUTERS)

Doslej pogajanja z izjemo enega tedna konec novembra še niso prinesla ustavitve spopadov, se pa v zadnjem času, zlasti po smrti šestih talcev v začetku septembra, krepi pritisk na izraelske oblasti.

Tako Izrael kot Hamas sicer delujeta vse bolj vkopana v svojih pogajalskih stališčih. Izraelski premier Benjamin Netanjahu denimo vztraja pri nadaljnjem nadzoru izraelskih sil nad meji med območjem Gaze in Egiptom, češ da bodo lahko le tako preprečili vnovično oborožitev Hamasa. Egipt in Katar sta to zavrnila in Netanjahuja obtožila, da želi s temi navedbami le preprečiti dogovor.

cepljenje otrok
V Gazi se nadaljuje cepljenje proti otroški paralizi, ki se je začelo v nedeljo. (Foto: PROFIMEDIA)

V Gazi po oceni WHO izpolnili prvi cilj kampanje cepljenja proti otroški paralizi

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da je obsežna akcija cepljenja proti otroški paralizi v Gazi po njihovi oceni dosegla svoj prvi cilj – cepili naj bi več kot 90 odstotkov otrok, mlajših od deset let. Ob tem so dodali, da bo čez štiri tedne potrebna nova akcija cepljenja z drugim odmerkom cepiva.

Prvi odmerek cepiva proti otroški paralizi je v Gazi do srede prejelo 552.451 otrok, mlajših od deset let, WHO pa ob tem še čaka na podatke o današnjem zadnjem dnevu cepilne kampanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ocenjujemo, da smo verjetno dosegli cilj,” je dejal predstavnik WHO za palestinska ozemlja Rik Peeperkorn. Po njegovih besedah so sprva nameravali cepiti približno 640.000 otrok, vendar so verjetno “precenili številčnost ciljne populacije”.

WHO je konec avgusta začela kampanjo cepljenja otrok proti otroški paralizi, potem ko so v Gazi zabeležili prvi primer te bolezni po 25 letih. Po navedbah WHO se bo čez približno štiri tedne začela nova kampanja za zagotovitev potrebnega drugega odmerka cepiva. Dodajajo, da mora tudi drugi odmerek nujno dobiti najmanj 90 odstotkov otrok, da bi preprečili širjenje bolezni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje