ZN pozdravil izraelsko napoved o “taktičnih prekinitvah” na jugu Gaze

Svet 16. Jun 202408:06 > 15:21 2 komentarja
Humanitarna pomoč čez Izrael
Humanitarna pomoč čez Izrael (Foto: U.S. Army Central/Handout via REUTERS)

Izraelska vojska je napovedala dnevne "taktične prekinitve" vojaških aktivnosti na jugu Gaze, da bi omogočila oskrbo območja s človekoljubno pomočjo. Združeni narodi so pozdravili napoved, a sporočili, da so nujni "konkretni ukrepi" za sprostitev dostave pomoči Palestincem.

Iz izraelske vojske so zjutraj sporočili, da bodo začeli s “taktičnimi” prekinitvami aktivnosti na jugu Gaze, da bi omogočili oskrbo s humanitarno pomočjo. “Lokalna, taktična prekinitev vojaških aktivnosti za človekoljubne namene bo do nadaljnjega trajala vsak dan od 8. do 19. ure vzdolž poti, ki vodi od križišča Kerem Šalom do ceste Salah al-Din in naprej proti severu,” piše v sporočilu izraelske vojske.

Odločitev so sprejeli, potem ko je mednarodna javnost večkrat opozorila, da palestinsko prebivalstvo strada, ker Izrael tudi namerno onemogoča dostavo hrane in druge pomoči Gazi. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v soboto sporočila, da v Gazi zaradi akutne podhranjenosti zdravniško pomoč potrebuje več kot 8.000 otrok, mlajših od pet let.

Kot je danes pojasnila izraelska vojska, so se za dnevne prekinitve vojaških aktivnosti odločili po pogovorih z Združenimi narodi in drugimi organizacijami v okviru prizadevanj za “povečanje obsega humanitarne pomoči, ki vstopa v Gazo”.

Združeni narodi

Združeni narodi so pozdravili napoved izraelske vojske o uvedbi dnevnih “taktičnih prekinitev” vojaških aktivnosti na območju prometnice na jugu Gaze, da bi omogočila oskrbo območja s človekoljubno pomočjo. Obenem pa so iz ZN sporočili, da so nujni “konkretni ukrepi” za sprostitev dostave pomoči Palestincem.

“Pozdravljamo to napoved,” je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tiskovni predstavnik urada ZN za usklajevanje humanitarnih dejavnosti Jens Laerke, a to se mora po njegovih besedah “odraziti s tem, da bo ljudi, ki to potrebujejo, doseglo več pomoči”.

Otroci bežijo iz Rafe
Foto: REUTERS/Hatem Khaled

“Upamo, da bo to vodilo v nadaljnje konkretne ukrepe Izraela za odpravo dolgotrajnih ovir, ki preprečujejo ustrezno humanitarno oskrbo Gaze,” je dodal Laerke.

Znova je opozoril, da ljudje v Gazi trpijo zaradi “katastrofalne lakote”. “Življenjski pogoji za prizadete in razseljene družine v Gazi so strašljivi. Nujno potrebujejo hrano, vodo, sanitarne pogoje, zavetje in zdravstveno oskrbo. Številni živijo poleg kupov odpadkov, kar dodatno ogroža zdravje,” je dodal.

ZN vztrajajo, da mora Izrael “v celoti omogočiti človekoljubne operacije v Gazi ter odpraviti vse ovire”. “Omogočiti nam morajo varno dostavo pomoči po vsej Gazi. In kar je pomembno, vprašanje pravne države je treba obravnavati nemudoma,” je še dejal Laerke.

Po njegovih besedah sta “obup in pomanjkanje pomoči privedla do skoraj popolnega zloma zakona in reda” v Gazi, še poroča AFP.

Mednarodna skupnost pritiska na Izrael in palestinsko islamistično gibanje Hamas, naj sprejmeta sporazum o prekinitvi ognja, ki so ga je pripravile ZDA, da bi omogočili izmenjavo talcev in ujetnikov ter povečali dostavo pomoči Palestincev. Vendar so pogovori o tem v zadnjih dneh obtičali.

Namestnik izvršnega direktorja Svetovnega programa za hrano Carl Skau je pred kratkim dejal, da je ob vojaškem konfliktu in brezpravju na palestinskih ozemljih “skoraj nemogoče zagotoviti raven pomoči, ki bi zadostila naraščajočim zahtevam na terenu”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje