Egipt bo dovolil dostavo humanitarne pomoči v Gazo skozi prehod Kerem Šalom

Svet 24. Maj 202411:19 > 21:26 4 komentarji
Dim nad Rafo po Izraelskem napadu
Dim nad Rafo po Izraelskem napadu (Foto:REUTERS/Hatem Khaled)

Izraelska vojska je sporočila, da so v operaciji v Džabaliji na severu območja Gaze našla trupla treh talcev. Ministrstvo v Gazi svari, da bodo morali bolnišnico Al Aksa kmalu zapreti. Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je v pogovoru z ameriškim kolegom Joejem Bidenom privolil, da se pomoč Združenih narodov v Gazo preusmeri skozi prehod Kerem Šalom, je sporočila Bela hiša.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je v Džabaliji našla trupla treh talcev.

Gre za 42-letnega Izraelca in 32-letnega državljana Mehike in Francije, ki so ju pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra lani ob vdoru v Izrael ugrabili na glasbenem festivalu.

Tretja žrtev je 59-letni prebivalec Sderota, ki je dvojni državljan Brazilije in Izraela in so ga od napada Hamasa pogrešali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

portreti mrtvih talcev
Foto: Izraelske obrmabne sile (IDF)/družbeno omrežje X

Al Aksa ostala brez elektrike

Ministrstvo za zdravje na območju Gaze pa je v četrtek posvarilo, da bi lahko največjo bolnišnico Al Aksa v osrednjem delu palestinske enklave kmalu zaprli, saj ji primanjkuje električne energije, potem ko je izraelski vojaški napad v Rafi močno omejil dotok goriva za generatorje. Navedli so, da naj bi bolnišnica prenehala delovati v dveh urah, poroča spletni portal France 24.

Na kasnejših videoposnetkih, ki jih je objavila agencija Associated Press, je videti bolnišnico v temi. Po navedbah ministrstva je v bolnišnici na zdravljenju več kot 600 bolnikov in ranjencev, od njenega delovanja pa je odvisno še okoli 650 bolnikov, ki hodijo tja na ledvično dializo. Njen direktor je po poročanju televizije Al Jazeera opozoril, da bodo brez elektrike vsi pacienti obsojeni na smrt.

Po podatkih Združenih narodov bi z izgubo bolnišnice Al Aksa v mestu Deir al Bala ostali le dve bolnišnici, in to v času, ko mesto preplavljajo Palestinci, ki bežijo iz Rafe na jugu enklave. V celotni Gazi deluje le še tretjina od prvotnih 36 bolnišnic, pa še te le delno.

Razmere se po poročanju Al Jazeere zaostrujejo tudi v bolnišnicah na severu območja Gaze, še posebej v bolnišnici Kamal Advan, ki jo je ponoči obstreljevala izraelska vojska, ter v bolnišnici Al Avda.

Bela hiša: Egipt bo dovolil dostavo pomoči v Gazo prek prehoda Kerem Šalom

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je danes v pogovoru z ameriškim kolegom Joejem Bidenom privolil, da se pomoč ZN v Gazo preusmeri skozi prehod Kerem Šalom, je sporočila Bela hiša. “Predsednik Biden je pozdravil zavezo predsednika al Sisija, da bo dovolil pretok humanitarne pomoči, ki jo zagotavljajo ZN. To bo pomagalo rešiti življenja,” navaja sporočilo Bele hiše.

Prehod je trenutno praktično zaprt zaradi izraelske ofenzive proti gibanju Hamas, agencije ZN pa opozarjajo na vse večjo nevarnost lakote na palestinskem ozemlju.

Biden se je ob tem zavezal, da bo podprl prizadevanja za ponovno odprtje mejnega prehoda v Rafi na jugu Gaze, kjer je Izrael sprožil novo operacijo, dodaja sporočilo Bele hiše. Voditelja sta razpravljala tudi o zastalih pogajanjih o prekinitvi ognja, v katerih sodelujejo ameriški, egiptovski in katarski posredniki. Biden namerava v Kairo poslati ekipo visokih predstavnikov vlade za nadaljevanje pogajanj.

V zvezi s tem naj bi se danes ali v soboto v Parizu z izraelskimi predstavniki sestal vodja ameriške obveščevalne agencije Cia Bill Burns, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje