Izrael: Odločitev slovenske vlade škoduje tesnemu prijateljstvu

Slovenija 30. Maj 202418:01 19 komentarjev
Izrael
Foto: PROFIMEDIA

Izrael je ob novem koraku slovenske vlade k priznanju Palestine izrazil upanje, da slovenski državni zbor sklepa o priznanju Palestine ne bo sprejel. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je že pred tem dejala, da se ji zdijo kakršni koli povračilni ukrepi Izraela nepotrebni.

Izrael se je že odzval na sklep slovenske vlade, da državnemu zboru predlaga priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države.

Izraelski minister za zunanje zadeve Izrael Kac je v odzivu na družbenem omrežju X izrazil upanje, da se državni zbor na torkovi izredni seji za priznanje Palestine ne bo odločil.

“Odločitev slovenske vlade, da slovenskemu parlamentu priporoči priznanje palestinske države, nagrajuje Hamas za umore, posilstva, pohabljanje trupel in obglavljanje dojenčkov ter krepi iransko os zla in škoduje tesnemu prijateljstvu med slovenskim in izraelskim narodom. Upam, da slovenski parlament to priporočilo zavrne,” je bil v zapisu oster Kac. Ob tem je v svoji objavi označil profil prvaka opozicijske SDS Janeza Janše.

Vlada je danes na seji sprejela sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Premier Robert Golob je zagotovil, da odločitev ni uperjena proti nikomur, niti Izraelu, ampak da je sporočilo miru.

Klakočar Zupančič o morebitnih “povračilnih ukrepih” Izraela

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je že pred izraelskim odzivom v izjavi za medije dejala, da se ji zdijo morebitni povračilni ukrepi, ki bi jih Izrael sprejel po morebitnem slovenskem priznanju Palestine, nepotrebni. Dodala je, da ima Slovenija spoštljive odnose z Izraelom.

“Slovenija si bo še naprej prizadevala za rešitev dveh držav skladno z resolucijo Organizacije združenih narodov,” je tudi zatrdila.

Na N1 soočenju premierja Goloba in predsednika stranke SDS Janeza Janše, ki ga bomo v celoti objavili jutri zjutraj, je predsednik vlade povedal, da se je postopek slovenskega priznanja Palestine začel že februarja na münchenski varnostni konferenci, kjer se je o tem pogovarjal s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in arabskimi zavezniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje