V izraelskem napadu najprej uničena hiša, nato še mošeja: umrlo najmanj 15 otrok

Svet 23. Maj 202414:11 > 18:43 2 komentarja
Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Izraelske sile so v dveh napadih na Gazo ubile najmanj 26 ljudi. Izraelska vojska je najprej zadela družinsko hišo in pri tem ubila 16 ljudi, kasneje pa še mošejo, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik civilne zaščite, ob tem pa pojasnil, da je med smrtnimi žrtvami najmanj 15 otrok. Medtem Izrael krepi diplomatske pritiske na države, ki so napovedale priznanje Palestine.

Izraelske sile so davi v dveh napadih na mesto Gaza ubile najmanj 26 ljudi, je sporočila civilna zaščita v palestinski enklavi.

Drugod na severu Gaze so vojaki v sredo po štirih dneh spopadov in obleganja bolnišnice Al Avda v Džabaliji vdrli v zdravstveno poslopje, večino osebja in pacientov pa prisilili k umiku.

Izraelska vojska je v mestu Gaza najprej zadela družinsko hišo in pri tem ubila 16 ljudi, kasneje pa še mošejo, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik civilne zaščite, ob tem pa pojasnil, da je med smrtnimi žrtvami najmanj 15 otrok.

S severa uničene enklave zadnje dni redno prihajajo poročila o spopadih med izraelsko vojsko in palestinskimi borci, ki so potekali tudi v okolici bolnišnice v begunskem taborišču Džabalija.

Tam so izraelske sile v sredo po večdnevnem obleganju bolnišnice Al Avda vdrle v poslopje, kjer se je nahajalo 140 zdravstvenih delavcev, je na omrežju X sporočil generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Po navedbah očividcev so vojaki prisotnim odredili, naj zapustijo bolnišnico, a tam naj bi kljub temu ostalo 14 uslužbencev, 11 ranjencev in njihovi spremljevalci, ki nočejo oditi brez rešilnih vozil, navaja palestinska tiskovna agencija Vafa.

Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska vzporedno z ofenzivo v Gazi napada tudi cilje, povezane s šiitskim gibanjem Hezbolah v Libanonu. Izraelske sile so obenem v več krajih na zasedenem Zahodnem bregu izvedle nove racije, poroča katarska televizija Al Džazira.

Vojaki so se medtem umaknili iz Dženina na severu Zahodnega brega. V protiteroristični operaciji, kot so jo opredelile okupacijske sile, je bilo od torka ubitih skupno 12 ljudi.

Izrael krepi diplomatski pritisk zaradi priznanj Palestine

Izrael v luči napovedanih priznanj Palestine s strani Irske, Španije in Norveške krepi diplomatski pritisk na te države. Potem ko so v sredo že na posvetovanja poklicali svoje veleposlanike v teh državah, so danes opravili tudi pogovore s predstavniki trojice držav v Izraelu, obenem pa napovedali “dodatne resne posledice” za meddržavne odnose.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je že takoj napovedal, da “Izrael ne bo ostal tiho” in da bodo sledile hude posledice. To stališče je v izjavi po srečanju z veleposlaniki treh držav danes podkrepil visoki uradnik zunanjega ministrstva.

Kac je diplomatsko ofenzivo danes nadaljeval tudi na omrežju X, kjer je Irski sporočil, da je s priznanjem neodvisne Palestine “nagradila terorizem”, k temu pa dodal videoposnetke palestinskega napada na Izrael oktobra lani ob spremljavi tradicionalne irske glasbe in pripisom Hamas: Hvala Irska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje