Izrael še naprej silovito napada mesti Rafa in Džabalija

Svet 18. Maj 202411:51 0 komentarjev
Džabalija
Foto: Dawoud Abu Alkas/REUTERS

Izrael nadaljuje napade na mesto Rafa na jugu Gaze in na begunsko taborišče Džabalija na severu palestinske enklave. Na vzhodu Rafe je vojska po lastnih navedbah ubila poveljnika oborožene skupine Islamski džihad. Več palestinskih borcev naj bi vojska ubila tudi v Džabaliji.

Izraelska letala so v zadnjih 24 urah napadla 70 ciljev v Gazi. V enem od napadov na Rafo je bil po navedbah Izraela ubit poveljnik Islamskega džihada, ki naj bi bil vodja logistike te oborožene skupine v mestu Rafa.

Vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je danes sporočil, da je Rafo od začetka izraelske vojaške operacije v začetku meseca zapustilo 800.000 ljudi.

V izraelskem obstreljevanju mesta Han Junis je bil ubit najmanj en človek, poroča katarska televizija Al Džazira.

V Džabaliji medtem še naprej potekajo intenzivni spopadi, v katerih je bilo ubitih več palestinskih borcev, je sporočila izraelska vojska.

Izrael je sicer v začetku januarja sporočil, da je končal operacije za uničenje Hamasa na severu Gaze in napovedal, da se bo osredotočil na osrednji in južni del enklave. Toda pred manj kot tednom dni so se v Džabaliji ponovno začeli intenzivni spopadi.

Mejni prehod Rafa
Foto: Shannon Stapleton/REUTERS

Izraelska vojska je samo v petek po lastnih navedbah ubila približno 60 borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Ob tem je poudarila, da so spopadi v taborišču eni najhujših na tem območju od začetka vojne v Gazi oktobra lani.

Po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje na območju Gaze je bilo v palestinski enklavi od začetka vojne ubitih 35.386 ljudi.

Ob obali Jemna raketa zadela naftni tanker

V bližini pristaniškega mesta Moka ob obali Jemna je raketa zadela naftni tanker, je danes sporočilo britansko podjetje za pomorsko varnost Ambrey. “Naftni tanker, ki pluje pod panamsko zastavo, naj bi bil napaden približno deset navtičnih milj jugozahodno od Moke,” je sporočilo podjetje. Po informacijah, ki jih je prejelo podjetje, je tanker zadela raketa, po napadu pa je izbruhnil požar. Plovilo naj bi že prejelo pomoč.

Britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO) je pred tem poročala o plovilu, ki je “utrpelo manjšo škodo, potem ko ga je zadel neznani izstrelek”, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Napad se je navedbah agencije zgodil okoli 76 navtičnih milj od jemenskega pristaniškega mesta Hodeida. “Plovilo in posadka sta na varnem in nadaljujeta pot do naslednjega pristanišča,” je še dodal UKMTO. Pri tem ni pojasnil, ali je bilo napadeno plovilo tanker, o katerem je poročalo podjetje Ambrey.

Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel nihče. Napade na tovorne ladje v okolici Jemna, zlasti v Rdečem morju, sicer od novembra lani izvajajo jemenski hutijevci z utemeljitvijo, da v podporo Palestincem v Gazi obstreljujejo z Izraelom povezana plovila.

Na napade hutijevcev se z lastnimi napadi in operacijami odzivajo zlasti sile ZDA in Velike Britanije. Ločeno je operacijo za zaščito ladijskega prometa v Rdečem morju februarja vzpostavila tudi EU.

Avstrija bo obnovila pomoč agenciji ZN za palestinske begunce

Avstrija bo obnovila financiranje agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA), ki ga je začasno ustavila zaradi očitkov o vpletenosti osebja agencije v napade Hamasa 7. oktobra lani. Kot je danes sporočilo zunanje ministrstvo na Dunaju, je za UNRWA letos v proračunu predvidenih 3,4 milijona evrov, prva izplačila pa so predvidena poleti. Avstrija je ob tem napovedala, da bo skupaj z drugimi mednarodnimi partnerji pozorno spremljala izvajanje akcijskega načrta agencije ZN.

Izrael je januarja agencijo ZN obtožil, da je 12 njenih uslužbencev sodelovalo v napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je bilo ubitih skoraj 1200 ljudi, večinoma civilistov, več kot 200 pa so jih zajeli za talce. Številne države donatorice so zato ustavile ali začasno prekinile financiranje v višini približno 450 milijonov dolarjev (okoli 413 milijonov evrov). Številne države, med njimi Nemčija, Švedska, Kanada in Japonska, so nato financiranje obnovile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!