V Gazi ubitih že skoraj 30 tisoč Palestincev. Izrael napadel območje Damaska

Svet 28. Feb 202412:45 > 15:08 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska je med operacijami v mestih Han Junis in Gaza ubila več pripadnikov palestinskih oboroženih skupin. Število smrtnih žrtev se je po poročanju ministrstva za zdravje v Gazi približalo številu 30 tisoč. Medtem je Hamas danes prevzel odgovornost za raketiranje Izraela iz južnega Libanona, Izrael pa je izvedel napad blizu sirske prestolnice Damask.

Med operacijami izraelskih sil v mestih Han Junis in Gaza je bilo ubitih več pripadnikov palestinskih oboroženih skupin, je danes sporočila izraelska vojska. Medtem je ministrstvo za zdravje v Gazi sporočilo, da se je število smrtnih žrtev izraelske ofenzive v enklavi približalo 30.000, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah vojske so “pet teroristov” v Han Junisu ubili z raketo, izstreljeno na vozilo, v katerem so bili oboroženi palestinski borci. Poleg tega je vojska iz zraka napadla dva vojaška kompleksa v mestu in po lastnih besedah ubila tiste, ki so se tam zadrževali. Več borcev naj bi pokončali tudi izraelski ostrostrelci.

Vojaške operacije so izraelske sile nadaljevale tudi v mestu Gaza, in sicer v soseski Zejtun. “Vojaki so ubili več teroristov in na območju našli orožje,” je sporočila vojska in dodala, da je napadla tudi osem drugih lokacij v enklavi, od koder so bile po njenih navedbah proti Izraelu izstreljene rakete.

Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA

O topniškem obstreljevanju v soseski Zejtun je poročala tudi katarska televizija Al Jazeera, ki je navedla, da so bili v mestu ubiti najmanj trije Palestinci, medtem ko so čakali na dostavo hrane, ki je v oblegani palestinski enklavi drastično primanjkuje.

Palestinska tiskovna agencija Wafa pa je poročala, da so bili v soseski Šejk v mestu prav tako ubiti trije Palestinci, šest pa jih je bilo ranjenih. Iz ruševin v okolici bolnišnice Naser v Han Junisu naj bi medtem po umiku izraelskih sil izvlekli 18 trupel, še poroča Al Jazeera.

Izrael napadel območje Damaska

Izrael je danes izvedel napadel blizu sirske prestolnice Damask, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo sirsko obrambno ministrstvo. Dodali so, da je sirska protizračna obramba večino izraelskih izstrelkov sestrelila.

“Izraelski sovražnik je začel zračne napade iz smeri zasedene Golanske planote in ciljal na več krajev v okolici Damaska,” je ministrstvo še zapisalo v izjavi za javnost.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je sporočil, da so bili izraelski napadi usmerjeni na lokacije blizu prestolnice, kjer imajo sedež skupine, ki jih podpira Iran, vključno z libanonskim gibanjem Hezbolah.

To sicer ni prvi izraelski napad na cilje v Siriji v zadnjem času. V nedeljo sta bila v izraelskem napadu na tovornjak blizu meje z Libanonom ubita dva pripadnika Hezbolaha, je sporočil observatorij za človekove pravice. Pozneje je njuno smrt potrdil tudi vir blizu Hezbolaha.

Od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011 je Izrael izvedel več sto zračnih napadov na sosednjo državo, katerih tarča so bile predvsem proiranske sile, med njimi sirska vojska in Hezbolah, ki velja za zaveznika palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Od začetka vojne med Izraelom in Hamasom oktobra lani se je število napadov še povečalo.

Poziv novinarjev: Omogočite nam prost in neoviran dostop do Gaze

Več kot 50 novinarjev, ki delajo za britanske in ameriške televizijske postaje, denimo za Sky News, BBC, ITV, Channel 4, CNN, ABC, NBC in CBS, je v odprtem pismu izraelsko in egiptovsko vlado pozvalo k prostemu in neoviranemu dostopu do Gaze za tuje medije. Pozvali so tudi k boljši zaščiti novinarjev na območju palestinske enklave, vsebino pisma danes povzemajo britanski mediji.

“Pozivamo vladi Izraela in Egipta, naj omogočita prost in neoviran dostop do Gaze vsem tujim medijem,” so zapisali v pismu, ki ga je podpisalo 55 novinarjev, med njimi tudi znana imena kot Alex Crawford iz Sky News, Jeremy Bowen iz BBC in Christiane Amanpour iz CNN. “Po skoraj petih mesecih vojne v Gazi je tujim novinarjem še vedno onemogočen dostop do območja, razen redkih obiskov v spremstvu izraelske vojske,” so opozorili.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v Gazi se je število ubitih Palestincev približalo 30.000 in trenutno znaša 29.954, še 70.325 pa je ranjenih.

Hamas prevzel odgovornost za raketiranje Izraela iz južnega Libanona

Oboroženo krilo palestinskega islamističnega gibanja Hamas, brigade Ezedin al Kasam, je prevzelo odgovornost za današnje izstrelitve raket proti ciljem na severu Izraela iz južnega Libanona.

“Brigade al Kasam so iz južnega Libanona bombardirale sedež 769. vzhodne brigade,” je gibanje Hamas sporočilo v izjavi na Telegramu. Pojasnilo je, da so bili napadi s 40 raketami grad odgovor na izraelske poboje civilistov v Gazi ter umore voditeljev Hamasa in njihovih zaveznikov, borcev libanonskega šiitskega islamističnega gibanja Hezbolah v Libanonu.

Izraelska vojska pa je v odzivu sporočila, da so identificirali približno deset izstrelkov, ki so iz Libanona prileteli proti ciljem v severnem Izraelu. Po njenih navedbah so se sirene za zračni napad oglasile na območju Kirjat Šmona, kjer so izstrelki povzročili materialno škodo, medtem ko mrtvih in ranjenih ni bilo.

Izraelska zračna obramba je “več izstrelkov” prestregla. V odziv je vojska obstreljevala cilje v južnem Libanonu, od koder so Hamasove rakete priletele, z letali pa je napadla skladišče orožja Hezbolaha in vojaške objekte na območjih Ramjeh in Beit Lif na skrajnem jugu Libanona, poročajo tuje tiskovne agencije.

Od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra so se razmere močno zaostrile na izraelsko-libanonski meji, kjer skorajda vsakodnevno prihaja do izmenjave ognja med izraelskimi silami in Hezbolahom. V Izraelu je bilo doslej po podatkih vojske v napadih libanonskega gibanja ubitih deset vojakov in šest civilistov. Na drugi strani je v izraelskih napadih življenje doslej izgubilo najmanj 278 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, pa tudi najmanj 44 civilistov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!